Typ:
Rozsudok
Právna veta:
I. Chuť potraviny možno chrániť autorským právom podľa smernice 2001/29 iba v prípade,
že takú chuť možno kvalifikovať ako „dielo“ v zmysle tejto smernice. Pojem „dielo“
nevyhnutne predpokladá, aby bol predmet ochrany podľa autorského práva vyjadrený tak,
že ho možno dostatočne presne a objektívne identifikovať, hoci toto vyjadrenie nemusí
byť nutne trvalé.
II. Pokiaľ však ide o chuť potraviny, chýba možnosť presnej a objektívnej identifikácie.
Na rozdiel od literárneho, maliarskeho, filmového či hudobného diela, ktoré je presným
a objektívnym vyjadrením, je totiž identifikácia chuti potraviny založená v podstate
na pocitoch a chuťových pôžitkoch, ktoré sú subjektívne a premenlivé, pretože závisia
najmä od faktorov súvisiacich s osobou, ktorá dotknutý produkt ochutnáva, ako sú jej
vek, potravinové preferencie a stravovacie návyky, a od prostredia alebo kontextu,
v ktorom sa tento produkt ochutnáva.
III. Okrem toho presná a objektívna identifikácia chuti potraviny, ktorá by ju pomocou
technických prostriedkov umožnila odlíšiť od iných produktov tejto povahy, nie je
za súčasného stavu vedeckého vývoja možná. Preto treba teda dospieť k záveru, že chuť
potraviny nemožno v zmysle smernice 2001/29 kvalifikovať ako „dielo“. Navyše, smernica
2001/29 zároveň bráni tomu, aby sa vnútroštátna právna úprava vykladala spôsobom,
ktorý chuti potraviny priznáva ochranu podľa autorského práva.