Pol. | Číslo colného sadz. | Číslo plán. skup. | Predmet dane | Sadzba | Sľava | Snížená sadzba | Daňovník |
| | | 1. Koloniálny tovar, koreniny a južné ovocie. | | | | |
1 | 1 | 5440 | Kakaové boby a šupiny | 3 | - | - | „Centrokomise", akc. spol. |
| | | Pripomienka: Kakaové boby a šupiny pražené a mleté zdaňujú sa buď ako kakaová hmota pol. 94, alebo ako kakaový prášok pol. 95. | | | | |
2 | 2 ex 131 ex 132 | 3437 5441
| Kakaové boby (káva), tiež šupiny, odpadky a blany kávové včítane kávy, zbavenej kofeinu: | | | | |
| | | 1. surová alebo pražená | 13 | - | - | „Centrokomise", akc. spol., alebo pražiareň |
| | | 2. kávové náhradky obsahujúce kávu, ako aj umelá káva, kávová tresť a pod., tiež tuhá, v prášku alebo tekutá, aj v nádobách vzduchotesne uzavretých | 13 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Vyrábateľom sa rozumie podnik, ktorý praží surovú kávu. II. Kávové náhradky (kávoviny) neobsahujúce žiadnu pravú kávu viď pol. 93. | | | | |
3 | 3 ex 62 | 5923 5929 | Čaj, maté a náhradky čaju, tiež upravené pre drobný predaj, aj v nádobách vzduchotesne uzavretých: | | | | |
| | | 1. čaj | 13 | - | - | „Centrokomise", akc. spol. |
| | | 2. ostatné | 13 | - | - | „Centrokomise", akc. spol., prípadne vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Čaje liečivé viď pol. 945. | | | | |
4 | ex 4 5 až 7 ex 8 | 3470 5993
| Koloniálne koreniny, na pr. badyán, bobkové listy, currie-powder, hrebíček, kardamom, muškátový kvet, muškátové orechy vylúpané aj nevylúpané, nové korenie, piepor, šafran, vanilka, ďumbier, všetko mleté i nemleté | | | | |
| | | 1. voľne sypané | 9 | - | - | „Centrokomise", akc. spol., prípadne vyrábateľ |
| | | 2. balené | 12 | - | - | „Centrokomise", akc. spol., prípadne vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Vyrábateľom rozumie sa podnik, ktorý koreniny upravuje napr. mletím, balením. II. Vanilkový, vanilinový a škoricový cukor viď pol. 100. | | | | |
5 | ex 4 ex 44 51 ex 62 ex 131 ex 132 | 3470 5993
| Iné koreniny, napr. aníz, dymián sušený, fenikel sušený, jalovec sušený, rasca, koriander, majoránka sušená, paprika sušená, všetko mleté i nemleté: | | | | |
| | | 1. sušené paprikové lusky | 1 | - | - | vyrábateľ prípadne vykupovač |
| | | 2. paprika mletá a majoránka sušená | | | | |
| | | a) voľne sypaná | 6 | - | - | vyrábateľ prípadne vykupovač |
| | | b) balená pre drobný predaj | 10 | - | - | vyrábateľ prípadne vykupovač |
| | | 3. aníz, fenikel, rasca, koriander | | | | |
| | | a) voľne sypaný | 2 | - | - | vyrábateľ prípadne vykupovač |
| | | b) balený pre drobný predaj | 3 | - | - | vyrábateľ prípadne vykupovač |
| | | 4. ostatné | | | | |
| | | a) voľne sypané | 9 | - | - | vyrábateľ prípadne vykupovač |
| | | b) balené pre drobný predaj | 12 | - | - | vyrábateľ prípadne vykupovač |
| | | Pripomienky: I. Vyrábateľom rozumie sa podnik, ktorý koreniny upravuje napr. mletím, balením. II. Ak ide o povinný sber alebo odvod tuzemskej koreniny (napr. rasce alebo majoránky), počíta sa daň z výkupnej ceny a platí ju vykupovač. III. Paprika čerstvá viď pol. 29. | | | | |
6 | 9 až 18 ex 37 ex 39 ex 130 ex 131 ex 132 | 5432 5433 5434 5436
| Južné ovocie, čerstvé i sušené, suché alebo nezrelé, napr ananásy, banány, citróny, datle, figy, grape-fruity, gaštany jedlé, mandle, olivy, orechy kokosové, oriešky podzemnicové, pamaranče, svätojánsky chlieb a pod.; kôra pomarančová a citrónová, z cedrátových plodov alebo šupín curacao, tiež mletá alebo v slanej vode naložená; vínne bobule a hrozno sušené, korintky: | | | | |
| | | 1. citróny a pomaranče | 4 | - | - | „Centrokomise", akc. spol., prípadne „Koospol", akc. spol. |
| | | 2. ostatné | 4 | - | - | „Centrokomise", akc. spol., prípadne „Koospol", akc. spol. |
| | | Pripomienka: Kôry sladené viď pol. 98. Mandlové otruby a pokrutiny viď pol. 42. Mandlové otruby navoňané viď pol. 950. Nejedlé gaštany viď pol. 905. Olivy, orechy kokosové a oriešky podzemnicové určené na výrobu tukov viď pol. 32. Orechy kokosové ako surovina tokárska a rezbárska viď pol. 208. Vínne hrozno čerstvé viď pol. 24. Vínna brečka viď pol. 25. | | | | |
| | | 2. Cukor. | | | | |
7 | 19 | 3000 3005 3007 | Cukore repový a všetok cukor rovnakého chemického složenia (sacharóza, cukor javorový, palmový, trstinový), ako aj cukor invertný v každom stupni čistoty s výnimkou melasy: | | | | |
| | | 1. na osobitné povolenie na výrobu predmetov, ktoré nie sú potravinami (napr. pre účely textilné, koželužné), na kŕmenie zvierat (s výnimkou včiel) a na výrobu liehu | 100 Kčs/100 kg | - | - | vyrábateľ (cukrovar) |
| | | 2. ostatné | 600 Kčs/100 kg | - | - | vyrábateľ (cukrovar) |
| | | Pripomienky: I. Cukrom repovým rozumie sa každé sladidlo, získané spracovaním repy alebo jej produktov, po prípade spracovaním zvyškov skoršieho spracovania repy, pokiaľ je spôsobilé na ľudské požívanie, či už samotné alebo smiešané s inými látkami alebo pokiaľ sa z neho vyrábajú na ľudské požívanie spôsobilé výrobky. Cukrom rozumie sa aj repná múčka s výnimkou repovej múčky, ktorá sa spracuje na kávové náhradky, ak dôjde k úplnému zkaramelizovaniu cukru. II. Surový cukor dodaný do rafinerie cukru na ďalšie spracovanie nepodlieha dani. III. Umelý med viď pol. 65. Vanilka, škorica a iné koreniny uvedené v pol. 4, smiešané s cukrom, zdaňujú sa ako aromatický cukor pol. 100. | | | | |
8 | ex 21 | 3050 | Melasa | 1 | - | - | vyrábateľ (cukrovar) |
| | | Pripomienky: I. Za melasu treba považovať len tmavo zfarbené a odporne chutnajúce zvyšky z výroby repového cukru, ktoré obsahujú na 100 % sušiny (Ballingové stupne, Bg0), menej než 74 % cukru všetkého druhu (t. j., ktoré vykazujú kvocient čistoty menej než 74) a ktoré majú viac než 8 % popola. II. Dodávky melasy z cukrovarov smluvným dodávateľom cukrovky a čakanky nepodliehajú dani. | | | | |
9 | ex 21 ex 652 ex 653 | 3052 3054
| Repné rezky vylúhované a saturačný kal: | | | | |
| | | 1. repné rezky vylúhované: | | | | |
| | | a) lisované | 1 | - | - | vyrábateľ (cukrovar) |
| | | b) sušené alebo melasované | 2 | - | - | vyrábateľ (cukrovar) |
| | | 2. saturačný kal | 1 | - | - | vyrábateľ (cukrovar) |
| | | Pripomienky: I. Dodávky lisovaných rezkov a saturačného kalu z cukrovarov smluvným dodávateľom cukrovky a čakanky nepodliehajú dani. II. Repa cukrová a nevylúhované repné rezky čerstvé alebo sušené viď pol. 27. | | | | |
10 | ex 20 | 3145 | Cukor škrobový v každom stupni čistoty: | | | | |
| | | 1. na osobitné povolenie na výrobu predmetov, ktoré nie sú potravinami (napr. na účely textilné) | 10 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. ostatné | 14 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Dextrín obsahujúci menej než 30 % redukčnej substancie, vypočítanej ako dextróza a vzťahujúcej sa na sušinu, viď pol. 944. | | | | |
11 | ex 20 ex 131 ex 132 | 3470 | Cukro sladový (maltóza) a sladové výťažky v každom stupni čistoty, tiež mletý slad (sladová múka): | | | | |
| | | 1. denaturovaný 2 % kuchynskej soli pre pekárske účely, ako aj benzolom, toluelom alebo kyselinou mravčou pre textilné účely | 10 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. ostatné | 14 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Dextrín obsahujúci menej než 30 % redukčnej substancie, vypočítanej ako dextróza a vzťahujúcej sa na sušinu viď pol. 944. | | | | |
12 | ex 20 | 3459 3470 | Ostatné druhy cukrov, inde neuvedené a osobitne nezaradené, napr. cukor mliečny (laktóza), ovocný (fruktóza), ako aj kulér (karamel): | | | | |
| | | 1. kulér | 11 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. cukor mliečny (laktóza) | 6 | - | - | vyrábateľ |
| | | 3. ostatné | 300 Kčs/100 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | 3. Obilie, strukoviny, ryža a výrobky z nich. | | | | |
13 | ex 23 | 5400 5401 | Pšenica, špalda, súraž, vynímajúc osivo | 1 | - | - | „Výsadní obilní společnost", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
14 | ex 24 | 5401 | Raž, vynímajúc osivo | 1 | - | - | „Výsadní obilní společnost", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
15 | ex 25 | 5402 | Jačmeň, vynímajúc osivo | 1 | - | - | „Výsadní obilní společnost", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
16 | ex 26 | 5403 | Ovos, vynímajúc osivo | 1 | - | - | „Výsadní obilní společnost", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
17 | ex 27 | 5405 | Kukurica, vynímajúc osivo | 1 | - | - | „Výsadní obilní společnost", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
| | | Pripomienka: Nezrelé palice (klasy) kukuričné, čerstvé viď pol. 29. | | | | |
18 | ex 28 ex 29 | 5405 5406 | Pohánka a proso, vynímajúc osivo | 1 | - | - | „Výsadní obilní společnost", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
| | | Pripomienky k položkám 13 až 18: I. Vykupovačom je podnik, ktorý podľa predpisov o plánovanom hospodárstve je výlučne oprávnený vykupovať od pestovateľov (chovateľov). II. Obilie za zelena a obilná slama viď pol. 41. Otruby a prosné omelky viď pol. 42. Pražené obilie viď kávoviny pol. 93. Strychnínové obilie viď pol. 971. | | | | |
19 | ex 23 až ex 29 | 5400 až 5406 | Osivo uznaných druhov obilia pol. 13 až 18, a to: | | | | |
| | | 1. pôvodné osivo, uznaný presev, uznané krajové odrody | 2 | - | - | šľachtiteľský podnik |
| | | 2. povolené obchodné osivo | 1 | - | - | „Výsadní obilní společnost", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
| | | Pripomienka: Rozdeľovačom je podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovanom hospodárstve výlučne poverený predávať obchodné osivo pestovateľom. | | | | |
20 | 30 | 3200 | Slad, tiež sladová krupica ako aj slad pražený a farbivý | 8 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Sladová káva viď pol. 93. Sladové víno viď pol. 80. Sladový kvet viď pol. 42. Sladový výťažok a sladová múka viď pol. 11. | | | | |
21 | ex 29 31 32 ex 33 ex 131 ex 132 | 541 | Strukoviny, zrelé, nelúpané i lúpané: | | | | |
| | | 1. jedlé, napr. hrach, šošovica, fazuľa | 3 | - | - | „Výsadní obilní společnost", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
| | | 2. kŕmne, napr. cirok, konský bôb, lupina, peluška, ľadník | 3 | - | - | „Výsadní obilní společnost", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
| | | 3. mleté alebo inak po mlynárensky upravené, bez ohľadu na spôsob balenia | 4 | - | - | vyrábateľ |
| | | 4. osivo uznaných druhov strukovín, a to: | | | | |
| | | a) pôvodné osivo, uznaný presev, uznané krajové odrody | 2 | - | - | šľachtiteľský podnik |
| | | b) povolené obchodné osivo | 1 | - | - | „Výsadní obilní společnost", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
| | | Pripomienky: I. Rozdeľovačom je podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovanom hospodárstve výlučne poverený predávať obchodné osivo pestovateľom. II. Strukoviny čerstvé jedlé viď pol. 29. kŕmne viď pol. 41. | | | | |
22 | ex 33 ex 131 ex 132 ex 614 | 3300 až 3303 3309 | Mlynské výrobky z obilia, napr. múka, krúpy, krúpky, krupica, perličky, jáhly, ovsené vločky, semolina, šrot, bez ohľadu na spôsob balenia, a lepek: | | | | |
| | | 1. žitná múka | 4 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. ostatné | 4 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Vyrábateľom sa rozumie podnik, ktorý obilie upravuje, napr. mlyn, lúpáreň, krúpareň. II. Otruby, prosné omelky, šupiny a pod. odpadky viď pol. 42. | | | | |
23 | ex 33 34 ex 131 ex 132 | 5407 3309 | Ryža, nelúpaná i lúpaná, tiež leštená, zlomková, ako i mlynské výrobky z ryže, bez ohľadu na spôsob balenia | 4 | - | - | „Centrokomise", akc. spol., prípadne vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Odpadky, pluchy a plevy z leštenej ryže, ako aj iné múčne odpadky ryžové viď pol. 42. Ryžový škrob viď pol. 943. | | | | |
| | | 4. Ovocie, zelenina, rastliny ostatné; časti rastlín; výrobky a odpadky z nich. | | | | |
24 | ex 35 36 ex 37 38 ex 39 ex 62 ex 131 ex 132 | 5432 až 5434 5436 | Ovocie, vynímajúc južné: | | | | |
| | | 1. čerstvé | | | | |
| | | a) pestované v záhradách, v sadoch a v stromoradiach, napr. egreš, broskyne, vínne hrozno, hrušky, jablká, záhradné jahody, marhule, ríbezle, Prunus insititia, slivky, čerešne, višne, ako aj lieskové oriešky a vlašské orechy tiež vylúpané | 4 | - | - | výkupné miesto |
| | | b) v prírode divoko rastúce, napr. borievky, brusnice, lesné jahody, maliny, ostružiny, šípky, trnky | 4 | - | - | výkupné miesto |
| | | 2. sušené, tiež lisované, rozkrájané, na prach rozmrvené alebo inak rozdrobené včítane sušených šupín a vonkajšieho oplodia dužnatého ovocia, bez ohľadu na spôsob balenia | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienky: Výkupným miestom je tu nielen podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovanom hospodárstve oprávnený výlučne vykupovať ovocie od pestovateľov, ale každý podnik, ktorý nakupuje od pestovateľov. | | | | |
25 | ex 35 ex 39 ex 108 ex 130 ex 131 ex 132 | 3420 | Iné polovýrobky a výrobky z ovocia a plodov, uvedených v pol. 6 a 24, tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých: | | | | |
| | | 1. polovýrobky, napr. driene, pulpy, sukusy, koncentráty, vínna brečka, nezahustené, bez prísad; výlisky | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. výrobky, napr. polievané (glazúrované) ovocie, jamy, kompoty, pomazánky kašovitej konzistencie, cukrované (kandované) ovocie, marmelády, lekváre, pektín, rosoly, tiež mrazené ovocie | | | | |
| | | a) jamy | 18 | - | - | vyrábateľ |
| | | b) marmelády | 18 | - | - | vyrábateľ |
| | | c) lekváre | 18 | - | - | vyrábateľ |
| | | d) ostatné | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Hroznový a ovocný mušt, ovocné vína viď pol. 80. Ovocné šťavy viď pol. 87. | | | | |
26 | ex 40 ex 44 ex 131 ex 132 ex 613 | 3130 5907 | Zemiaky a výrobky z nich: | | | | |
| | | 1. ranné a poloranné | 3 | - | - | výkupný rozdeľovač |
| | | 2. neskoré | | | | |
| | | a) priemyslové a kŕmne | 1 | - | - | výkupný rozdeľovač |
| | | b) ostatné | 2 | - | - | výkupný rozdeľovač |
| | | 3. sadivo pôvodné, uznané presadené i povolené obchodné | 2 | - | - | šľachtiteľský podnik, prípadne rozdeľovač |
| | | 4. zemiakové vločky | | | | |
| | | a) na kŕmne účely a na priemyslové spracovanie | 3 | - | - | vyrábateľ |
| | | b) ostatné | 13 | - | - | vyrábateľ |
| | | 5. zemiaková múka válcová | 7 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Výkupným rozdeľovačom je tu nielen podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovanom hospodárstve oprávnený výlučne vykupovať zemiaky od pestovateľov, ale každý podnik, ktorý nakupuje od pestovateľov. II. Rozdeľovačom je podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovanom hospodárstve výlučne poverený predávať obchodné sadivo pestovateľom. III. Zemiakový škrob a škrobová múčka zemiaková viď pol. 943. | | | | |
27 | ex 40 ex 44 ex 136 | 5900 | Repa cukrová i polocukrová, tiež rozrezaná (nevylúhované repné rezky) alebo sušená, cukrová trstina | | | | |
| | | 1. sušená | 1 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. čerstvá | nepodlieha | |
| | | Pripomienka: Repná múčka viď pol. 7. | | | | |
28 | ex 40 | 5900 | Kŕmna repa (burgyňa) | 2 | - | - | vykupovač |
| | | Pripomienka: Vykupovačom je podnik, ktorý podľa predpisov o plánovanom hospodárstve je oprávnený výlučne vykupovať kŕmnu repu od pestovateľov. | | | | |
29 | 41 42 ex 43 | 5430 5902 5908 5920 | Zelenina a iné rastliny pre kuchynskú potrebu, čerstvé | 5 | - | - | výkupné miesto |
| | | Pripomienka: Výkupným miestom je podnik, ktorý podľa predpisov o plánovanom hospodárstve je oprávnený výlučne vykupovať zeleninu od pestovateľov. | | | | |
30 | ex 44 ex 129 ex 131 ex 132 | 3425 | Polovýrobky a výrobky zo zeleniny a rastlín pre kuchynskú potrebu položky 29: | | | | |
| | | 1. zelenina sušená tiež lisovaná, rozkrájaná, mletá, na prach rozmrvená alebo inak rozdrobená | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. solená alebo naložená v sladnej vode, v horčici alebo v octe, tiež kvasená (silážovaná) | | | | |
| | | a) kyslá kapusta | 56 | - | - | vyrábateľ |
| | | b) uhorky | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | c) ostatné, na pr. cvikla, hrach, fazuľa, mrkva, kaleráb, zeler, paradajky | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | 3. výrobky zo zeleniny a rastlín pre kuchynskú potrebu, napr. paradajkový pretlak, kečup, konzervy, kompoty (na pr. dyňový, reveňový) všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých, tiež mrazená zelenina | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Sušený dymian a sušený majorán viď pol. 5. Zeleninové šťavy viď pol. 87. | | | | |
31 | ex 43 ex 44 ex 129 ex 131 ex 132 | 3426 5990 | Huby jedlé: | | | | |
| | | 1. čerstvé | 3 | - | - | vykupovač |
| | | 2. sušené, tiež lisované, rozkrájané, mleté na prach rozmrvené alebo inak upravené | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | 3. naložené v soli, horčici, octe alebo iným spôsobom, hubový výťažok a pod., tiež vo vzduchotesných nádobách uzavreté | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Vykupovačom je podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovacom hospodárstve výlučne oprávnený vykupovať huby od sberačov. II. Huby nejedlé viď pol. 44. Huby rohovité viď pol. 67. | | | | |
32 | ex 45 ex 46 ex 47 ex 48 | 5420 až 5429 5499 | Semená olejnaté, napr. horčičné, ľanové, makové, repkové, repisové, slnečnicové, sójové, ďalej orechy kokosové, kopra, ako aj semená bavlníkové, krotonové, ricínové, sezamové, jadrá ovocné, spôsobilé na tlačenie oleja (napr. jadrá breskyňové, marhuľové, slivkové), jadra palmové, oriešky podzemnicové vynímajúc osivo: | | | | |
| | | 1. určené na výrobu tukov a olejov | 2 | - | - | „Vysadní obilní společnosť", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
| | | 2. ostatné | 2 | - | - | „Vysadní obilní společnosť", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
| | | Pripomienky: I. Vykupovačom je tu podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovanom hospodárstve výlučne oprávnený vykupovať olejnaté semená od pestovateľov. II. Rozdeľovačom je podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovanom hospodárstve vylučne poverený predávať obchodné osivo pestovateľom. | | | | |
33 | ex 45 ex 46 ex 47 ex 48 | 542 | Uznané osivo olejnatých plodín, a to: | | | | |
| | | 1. pôvodné osivo, uznaný presev, uznané krajové druhy | 2 | - | - | šľachtiteľský podnik, prípadne „Vysadní obilní společnosť", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slovensko", úč. spol. |
| | | 2. povolené obchodné osivo | 1 | - | - |
34 | 49 50 | 5499 | Semená ďatelinové a trávne | 3 | - | - | vykupovač |
| | | Pripomienka: Vykupovačom je tu podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovanom hospodárstve výlučne oprávnený vykupovať ďatelinové a trávne semená od pestovateľov. | | | | |
35 | ex 52 | 5499 | Semená a jadrá stromov a krov inde osobitne nemenované ani inak nezaradené: | | | | |
| | | 1. stromov a krov ovocných | 1 | - | - | rozdeľovač |
| | | 2. na zalesňovanie | 1 | - | - | rozdeľovač |
| | | 3. ostatné | 1 | - | - | rozdeľovač |
| | | Pripomienka: Rozdeľovačom je podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovanom hospodárstve výlučne poverený predávať obchodné osivo pestovateľom. | | | | |
36 | ex 48 ex 52 53 | 5499 | Semená ostatné inde nemenované ani inde nezaradené, ako aj všetky semená upravené pre drobný predaj: | | | | |
| | | 1. semeno repné a rascové | 2 | - | - | rozdeľovač |
| | | 2. semená zeleniny | 3 | - | - | rozdeľovač |
| | | 3. semená kvetinové | 5 | - | - | rozdeľovač |
| | | 4. iné | 5 | - | - | rozdeľovač |
| | | Pripomienky: I. Dodávka repného semena cukrovarom pestovateľovi cukrovky nepodlieha dani. II. Rozdeľovačom je podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovanom hospodárstve výlučne poverený predávať obchodné semená pestovateľom. III. Južné ovocie viď pol. 6. Orechy slúžiace na výrobu tokársku viď pol. 208. Semená a plody na farbenie a trieslovanie viď pol. 905. | | | | |
37 | 54 55 ex 261 ex 281
| 5913 5939 5995 5999 | Okrasné kvetiny, lístie a traviny, rezané, čerstvé alebo sušené, jednotlivé alebo do sväzkov sviazané či upravené vo vencoch, kyticiach, girlandách, vázach, keramických miskách, ornamentoch pri dekoráciach miestností, verejných priestranstiev a pod., rezaná zeleň, napr. asparagus, brečtan, buxus, myrta; lesná zeleň, napr. strieborný smrek, cypriš, tuja; všetko včítane vedľajších pomôcok, ktoré s nimi tvoria nedeliteľný celok, ako dróty, manžety, košíky, jardiniéry, stuhy, prípadne tiež napustené alebo inak pripravené, aby boly trvanlivé | 18 | - | - | pestovateľ |
| | | Pripomienky: I. U pestovateľa vyberá sa daň len vtedy, ak ide o pôdohospodársky majetok, na ktorom hospodária štátne alebo národné podniky alebo komunálne podniky sväzkov ľudovej správy, a to len v tom prípade, ak tieto podniky použijú vo svojom podniku okrasných kvetín alebo ak ich spotrebujú pre svojich zamestnancov alebo ak ich odbavujú inak než prostredníctvom vykupovača. II. Vianočné stromky viď pol. 200. | | | | |
38 | 56 | 5999 | Živé rastliny, tiež v hrncoch, košoch, črepníkoch a pod., nádobách alebo obaloch všetkého druhu: | | | | |
| | | 1. rastliny a dreviny (kroviny okrasné alebo skleníkové, napr. azalka, begónia, cyklamen, fuxia, hortenzia, chryzantéma, klinček, konvalinka, kapradina, lipa izbová, mečík, myrta, pelargónia, petúnia, nezábudka, prvosienka, plesnivec, ruža, tulipán, ďalej trvanlivé a okrasné trávy | 18 | - | - | pestovateľ |
| | | 2. stromy a kry pestované v školkách, vínna réva a jej kríženci | 1 | - | - | pestovateľ |
| | | 3. kvetinové bulvy, cibule, hluzy, odenky a odnože | 7 | - | - | pestovateľ |
| | | 4. priesady zeleninové | 1 | - | - | pestovateľ |
| | | 5. ostatné | 18 | - | - | pestovateľ |
| | | Pripomienka: U pestovateľa vyberá sa daň len vtedy, ak ide o pôdohospodársky majetok, na ktorom hospodária štátne alebo národné podniky alebo komunálne podniky sväzkov ľudovej správy, a to len v tom prípade, ak tieto podniky použijú vo svojom podniku živých rastlín alebo ak ich spotrebujú pre svojich zamestnancov, alebo ak ich odbavujú inak než prostredníctvom vykupovača. | | | | |
39 | 57 ex 62 | 5901 | Koreň čakankový, čerstvý alebo sušený nepražený, tiež krájaný | 1 | - | - | vykupovač |
| | | Pripomienky: I. Vykupovačom je tu podnik, ktorý je podľa predpisov o plánovanom hospodárstve oprávnený výlučne vykupovať koreň čakankový od pestovateľov. II. Koreň čakankový, pražený, viď pol. 93. | | | | |
40 | 59 60 | 5443 | Chmeľ a chmeľová múčka (lupin) | 1 | - | - | Družstvo pěstitelů chmele v Žatci |
41 | ex 61 ex 62 | 5912 5013 5919 | Krmoviny čerstvé a sušené, stelivo | 2 | - | - | „Výsadní obilní spoločenosť", akc. spol., na Slovensku „Obilná spoločnosť pre Slvoensko", úč. spol. |
42 | ex 62 ex 653 654 | 3120 3146 3202 3220 335 3446 3479 | Otruby, ryžové odpadky, sladový kvet, tuhé zvyšky po výrobe mastných olejov (pokrutiny), tiež mleté; výpalky, zdrtky, sušené mláto všetkého druhu; krmivá z rastlín, osobitne nemenované, ako i kŕmne smesy bielkovinné, melasové i minerálne: | | | | |
| | | 1. otruby a ryžové odpadky | 3 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. ostatné | 8 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Kŕmne vápno v pôvodnom balení, viď pol. 948. Repné rezky vylúhované viď pol. 9. | | | | |
43 | 58 ex 61 | 5911 5913 | Morská tráva, esparto, piassava a podobné traviny na vypchávanie, pletenie, na kefy a metly; lyko, rafia; rákosie, súkenícka štetka; šedivníkové korene; všetko tiež farebné: | | | | |
| | | 1. rákos | 3 | - | - | vykupovač |
| | | 2. ostatné | 8 | - | - | vykupovač, prípadne dovozca |
44 | ex 62 | 5492 5499 5922 5929 až 5932 5994 | Rastliny a ich časti, používané v lekárstve a v priemysle, ako i ostatné rastliny a ich časti, osobitne nemenované a inde nezaradené: | | | | |
| | | 1. čerstvé | 4 | - | - | vykupovač |
| | | 2. sušené alebo upravené, na prach rozomleté alebo inak rozmrvené, tiež farbené, vynímajúc drevenú múčku: | | | | |
| | | a) repková slama, prázdne sušené makovic | 2 | - | - | vykupovač |
| | | b) ostatné | 10 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienky: Agar-agar viď pol. 938. Balené liečivé rastliny viď pol. 945 a 948. Drevená múčka viď pol. 212. Rastlinné želatiny viď pol. 938. Semená viď pol. 32-36. Šťava zo sladkého koreňa viď pol. 900. Tabak (rastlina), ktorý je predmetom monopolu, viď čís. 16 všeobecných vysvetliviek k tomuto dielu sadzobníka. | | | | |
| | | 5. Dobytok, hydina, zverina, ryby a iné zvieratá; výrobky a odpadky z nich. | | | | |
45 | 63 až 72 | 5000 až 5005 | Rožný statok (býci, voly, kravy, mladý hovädzí dobytok, byvoly, teľatá), ošípané, ovčí dobytok (barani, škopce, ovce, jahňatá), kozí dobytok (kozy, capy, kozľatá), mezky, muly, osly, kone včítane zriebät pre iné než bitúnkové účely | 1 | - | - | vykupovač |
46 | ex 117 | 5100 5101 5102 5103 5104 5110 5112 | Čerstvé mäso pochádzajúce zo zabitých zvierat, uvedených v pol. 45 a vykúpených (zpeňažených) v živom stave: | | | | |
| | | 1. mäso hovädzie, teľacie, škopové (jahňacie), kozie (kozľacie) | 1.50 Kčs za 1 kg | - | - | Osoba (podnik), vykupujúca (zpeňažujúca) bitúnkové zviera prostredníctvom peňažného ústavu, povereného preplatením bitúnkových zvierat (platobňa) |
| | | 2. Mäso bravčové | 1.80 Kčs za 1 kg | - | - |
| | | 3. Mäso konské (žriebäcie), z mezkov, mulov a oslov | 1.10 Kčs za 1 kg | - | - |
| | | Pripomienky: I. Základom dane je živá váha zvieraťa, zistená a potvrdená pred jeho zabitím vážiacim orgánom na verejnom bitúnku; k prirážke na lačnosť, alebo k srážke na prekŕmenosť zvieraťa sa nehľadí. II. Ak na podklade zdravotnej prehliadky mäsa je viac než polovica váhy mäsa vyťaženého zo zabitého zvieraťa uznaná ako mäso buď nepožívateľné či menej hodnotné alebo podmienečne požívateľné, vyberie sa daň sadzbou a spôsobom, uvedeným v položke 47, a to len z mäsa spôsobilého na ľudské požívanie. III. Mäsom rozumia sa všetky časti zvieraťa po jeho zabití, ktoré sú spôsobilé na ľudské požívanie, včítane tuku, vnútorností a vrastených kostí. | | | | |
47 | ex 117 | 5100 5101 5102 5103 5104 5110 5112 3460 | Čerstvé mäso pochádzajúce zo zabití zvierat, uvedených v pol. 45 a vykúpených (zpeňažených) v mŕtvom stave alebo dané do predaja do núteného výseku alebo dovezené z colnej cudziny: | | | | |
| | | 1. mäso hovädzie, teľacie, škopové (jahňacie), kozie (kozľacie) | 3 Kčs za 1 kg | - | - | Osoba (podnik, správa nuteného výseku), vykupujúca (zpeňažujúca) mäso z bitúnkového zvieraťa prostredníctvom peňažného ústavu, povereného preplatením bitúnkových zvierat (platobňa), prípadne dovozca |
| | | 2. mäso bravčové | 2.30 Kčs za 1 kg | - | - |
| | | 3. mäso konské (žriebäcie), z mezkov, mulov a oslov | 2.20 Kčs za 1 kg | - | - |
| | | Pripomienky: I. Základom dane je váha všetkého mäsa vyťaženého zo zabitého zvieraťa, zistená a potvrdená buď vážiacim orgánom alebo iným úradným orgánom na to určeným (napr. prehliadačom mäsa). Pri mäse podmienečne požívateľom danom do predaja na nútený výsek, ktoré možno uviesť do voľného obehu len po úprave predpísanej zdravotnými predpismi buď jeho varením, alebo dusením, je základom dane úradne zistená a potvrdená váha mäsa pred jeho úpravou, snížená o 30 %. II. Pri zabitých zvieratách, ktoré sa vykupujú alebo z colnej cudziny dovážajú v koži alebo nezbavené vnútorností, je základom dane váha zabitého zvieraťa v koži alebo nezbaveného vnútorností po srážke jednej desatiny. III. Pri mäse daného do predaja na nutný výsek snižujú sa sadzby o 50 %, pokiaľ daň nebola už vybraná plnou sadzbou podľa pol. 46 alebo 47. IV. Pri dovoze z colnej cudziny posudzuje sa mäso zmrazené alebo nasolené ako mäso čerstvé. Pripomienka III. pri pol. 46 platí i tu. V. Do tejto položky nepatrí tuk zo zvierat, uvedených v pol. 45, pokiaľ z neho bola daň vybraná už podľa pol. 73, alebo 74. | | | | |
| | | Spoločná pripomienka k položkám 46 a 47: Daň z čerstvého mäsa sa vyberá bez zreteľa na osobu (podnik), na ktorej účet je zviera vykupované (zpeňažované) a zabité. | | | | |
48 | ex 117 ex 118 ex 128 ex 131 ex 132 | 3460 | Mäsové a údenárske výrobky, mäsové 28 konzervy, vyrobené z mäsa zvierat, uvedených v pol. 45: | | | | |
| | | 1. dovezené z colnej cudziny: | | | | |
| | | a) z mäsa hovädzieho, teľacieho, bravčového, škopového (jahňacieho), kozieho (kozľacieho) | 3.40 Kčs za 1 kg | - | - | dovozca (vyrábateľ) |
| | | b) z mäsa konského (žriebäcieho), z mezkov, mulov a oslov | 3 Kčs za 1 kg | - | - | dovozca (vyrábateľ) |
| | | 2. vyrobené vo verejných alebo poverených podnikoch [§ 3, ods. 2, písm. a) a b) zákona]: | | | | |
| | | a) z mäsa hovädzieho, teľacieho, bravčového, škopového, (jahňacieho), kozieho, (kozľacieho) | 0.40 Kčs za 1 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | b) z mäsa konského (žriebäcieho) z mezkov, mulov a oslov | 0.20 Kčs za 1 kg | | | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: I. Do tejto položky patrí mäso upravené, t. j. mäso údené, sušené (dehydrované), naložené, varené, korenené, v rôsole, v omáčke, plnené, zapravané, dusené alebo inak pripravované, ďalej všetky druhy mäsových výrobkov (napr. jaternice, jelitká, pečeňový salám, paštéta, aspik, huspenina, tlačenka) a všetky druhy údenárskych výrobkov (napr. vuršty, párky, salámy) a mäsové konzervy, t. j. mäso lebo mäsové a údenárske výrobky, uzavreté vzduchotesne do nádob všetkých druhov (napr. do plechoviek, pohárov, fliaš). II. Do tejto položky nepatrí tuk zo zvierat uvedených v pol. 45, pokiaľ je z neho vybraná daň podľa položky 73 alebo 74, a mäsové výťažky a šťavy (napr. Liebigov mäsový výťažok, bovril), ktoré patria do položky 49. | | | | |
49 | ex 131 ex 132 | 3470 | Polievkové prípravky: | | | | |
| | | 1. tekuté: | | | | |
| | | a) mäsové výťažky (napr. Liebigov, bovril) | 18 | - | - | vyrábateľ |
| | | b) ostatné (napr. omáčky a polievkové korenie tekuté) | 18 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. pevné: | | | | |
| | | a) hovädzie kocky | 18 | - | - | vyrábateľ |
| | | b) ostatné (napr. tablety kutlové, gulášové, hrachové) | 18 | - | - | vyrábateľ |
50 | 73 ex 117 | 5051 | Všetka hydina napr. holuby domáce, husi, kačice, kapúny, kohúty, moriaky, morky, kurence, perličky, sliepky: | | | | |
| | | 1. živá | 2 | - | - | výkrmňa, na Slovensku „Nupod" |
| | | 2. mŕtva, vypitvaná, ošklbaná, bez končatín, na menšie časti rozdelená, špikovaná, vnútornosti, všetko surové | 2 | - | - | výkrmňa, na Slovensku „Nupod" |
51 | ex 74 | 5050 | Domáce králiky, živé i zabité | nepodliehajú | | | |
52 | ex 74 ex 117 | 5053 5054 | Zverina úžitková, srstnatá a pernatá: | | | | |
| | | 1. živá | 11 | - | - | poľovný hospodár |
| | | 2. mŕtva, tiež zbavená vnútorností, špikovaná alebo na menšie časti rozdelená, vnútornosti, všetko surové | 11 | - | - | poľovný hospodár |
| | | Pripomienka: Poľovným hospodárom sa rozumie vlastník poľovky, ktorý chce vykonávať poľovnícke právo sám, árendátor poľovky ako i osoba, ktorá bola vlastníkom alebo árendátorom poľovky (spoločenstevnej aj vlastnej, poverená výkonom práva poľovky. | | | | |
53 | ex 74 ex 79 ex 87 | 5053 5054 | Zverina úžitková, srstnatá a pernatá, živá a na zazverovanie, vajcia zveriny pernatej na zazverovanie | nepodlieha | | | |
54 | ex 117 ex 18 ex 128 ex 131 ex 132 | 3461 | Výrobky z hydiny a zveriny včítane domácich králikov, z ich častí avnútorností, varené, zavárané, sušené, dehydrované, naložené v octe alebo inak upravené, údené, tiež pomiešané s iným mäsom, všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých: | | | | |
| | | 1. výrobky z hydiny a domácich králikov | 4 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. ostatné | 11 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Vyrábateľom rozumie sa podnik, ktorý hydinu, zverinu konzervuje alebo upravuje, napr. konzerváreň. | | | | |
55 | ex 75 ex 87 | 5055 | Ryby sladkovodné a morské, živé a mŕtve, čerstvé, tiež mrazené, včítane ikier a časti rýb: | | | | |
| | | 1. ryby sladkovodné, ikry a násada sladkovodných rýb na chov a ako i násada úhorov | 2 | - | - | rozdeľovač |
| | | 2. morské | 5 | - | - | rozdeľovač |
| | | Pripomienka: Rozdeľovačom rozumie sa podnik, ktorý ryby nakupuje od chovateľov, aby ich ďalej predával. | | | | |
56 | 120 121 122 ex 128 ex 131 ex 132 | 3462 | Ryby (sladkovodné i morské) nasolené, údené, marinované, naložené v rôsole, v oleji alebo inak pripravované a výrobky z nich, tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých: | | | | |
| | | 1. ryby len nasolené alebo sušené | 8 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. ryby inak upravené: | | | | |
| | | a) údené | 10 | - | - | vyrábateľ |
| | | b) marinované alebo inak upravené | 14 | - | - | vyrábateľ |
| | | 3. rybie konzervy: | | | | |
| | | a) ryby v oleji | 12 | - | - | vyrábateľ |
| | | b) ostatné | 12 | - | - | vyrábateľ |
57 | 123 | 3462 | Kaviár a kaviárové náhradky, tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých | 100 | - | - | „Koospol", akc. spol., prípadne vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Kaviárom rozumia sa ikry vyzy (belice) a jesetera hviezdnatého, čistené, t. j. zbavené prilipnutých čiastok rybích vnútorností, obvykle nasolené a prípadne ešte ďalej pripravené (korenené, sušené, alebo farbené). II. Kaviárovými náhradkami sú ikry blomcov, hlaváčov šedivých, plotíc, sleďov, tresiek a iných rýb, ktoré majú vzhľadom i chuťou napodobniť alebo nahradiť pravý kaviár. Takouto náhradkou je i botargo (boutargue) z ikier rýb Stredozemského mora, najmä z candáta a jesena morského. Kaviárové náhradky musia byť tiež čistené a sú prípadne i ďalej pripravené (farbené, korenené, sušené a pod.). III. Ikry sleďa majú sa pokladať za náhradku len vtedy, ak sú čistené, prípadne inak pripravené. Nečistené ikry vôbec patria však do pol. 55. | | | | |
58 | ex 75 76 ex 128 ex 131 ex 132 | 3469 5059 | Korýše, mäkkýše a jedlé žaby, napr. humry, langusty, kraby, raky sladkovodné i morské, ustrice, škeble, slimáky pozemné, morské pavúky, korytnačky, všetko čerstvé alebo varené, údené, solené alebo inak upravené; výrobky z nich; všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých: | | | | |
| | | 1. slimáky pozemné | 30 | - | - | vykupovač, prípadne vyrábateľ |
| | | 2. ostatné | 100 | - | - | vykupovač, prípadne vyrábateľ |
59 | ex 77 ex 80 ex 281 | 5059 | Iné zvieratá osobitne nemenované a inde nezaradené | nepodliehajú | | | |
| | | 6. Výrobky a odpadky živočíšne. | | | | |
60 | 78 | 3450 5200 | Mlieko živočíšne: | | | | |
| | | 1. sladké a kyslé, plnotučné alebo sbierané, srvátka, žinčica, mlieko sadnuté, cmar | 2 | - | - | mliekáreň |
| | | 2. smetana | 2 | - | - | mliekáreň |
| | | Pripomienka: Mlieko sadnuté, z ktorého bola vylúčená väčšia časť srvátky, viď pol. 63. | | | | |
61 | ex 127 ex 131 ex 132 | 3450 3451 3459 | Výrobky z mlieka živočíšneho, okrem syrov, syrčekov, tyčiniek a tvarohu, ďalej mlieko a cmar upravené, všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých: | | | | |
| | | 1. tekuté, tiež s prísadou iných hmôt (cukru, jamu, kakaového prášku, marmelády, peptónu) alebo kvasené (kumys, jogurt) alebo nasýtené kysličníkom uhličitým | 2 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. zahustené (kondenzované) alebo sušené | 2 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: I. Vyrábateľom rozumie sa podnik, ktorý mlieko anebo cmar upravuje, napr. sušením, zahusťovaním, kvasením alebo z neho pripravuje pridaním iných hmôt mliečne výrobky. II. Kazeín viď pol. 942. | | | | |
62 | ex 131 ex 132 | 554 | Mlieko mandlové a iné rastlinné mlieko, spôsobilé na ľudské požívanie | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Mandlové mlieko a iné rastlinné mlieko nespôsobilé na ľudské požívanie viď pol. 910. | | | | |
63 | 119 ex 131 ex 132 | 3453 3454 | Syry a tvaroh: | | | | |
| | | 1. syry všetkého druhu bez ohľadu na obal | | | | |
| | | a) syry o obsahu tuku v sušine najviac 20 %, syrčeky alebo tyčinky | 2 | - | - | vyrábateľ |
| | | b) ostatné | 2 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. tvaroh | 2 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Vyrábateľom rozumie sa napr. mliekáreň, syráreň. | | | | |
64 | ex 79 ex 131 ex 132 | 3464 5203 | Vajcia hydiny a iné vtáčie vajcia, spôsobilé na ľudské požívanie, žĺtok a bielok: | | | | |
| | | 1. vajcia v škrupinách, tiež mrazené alebo konzervované: | | | | |
| | | a) slepačie | 150 Kčs/100 kg | - | - | „Obvodová sběrna vajec", na Slovensku „Nupod" |
| | | b) ostatnej hydiny (kačacie, morčie, perličie) | 150 Kčs/100 kg | - | - | „Obvodová sběrna vajec", na Slovensku „Nupod" |
| | | c) iné | 200 Kčs/100 kg | - | - | „Obvodová sběrna vajec", na Slovensku „Nupod" |
| | | 2. žĺtok a bielok: | | | | |
| | | a) tekutý | 180 Kčs/100 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | b) sušený alebo inak konzervovaný | 7 | - | - | vyrábateľ |
| | | 3. vajcové náhradky | 14 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Sberňa je podnik, ktorý je výlučne oprávnený vykupovať od chovateľov. II. Kraslice viď pol. 70. | | | | |
65 | ex 80 ex 131 | 0572 3470 5206 | Včelí med, prírodný i umelý: | | | | |
| | | 1. Včelí med, čistený, alebo nečistený, plásty medu, všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých | 180 Kčs/100 kg | - | - | „Obvodová sběrna medu a vosku", na Slovensku „Včelárske družstvo" v Bratislave |
| | | 2. med umelý a medové náhradky | 10 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Úle so živými včelami tiež s medom v plástoch a voštinami viď pol. 59. | | | | |
66 | ex 31 94 ex 652 | 074 5293 556 | Vosk živočíšny a rastlinný (napr. čínsky, japonský, karnaubový, lupkový, myrtový, palmový), prírodný i pripravovaný (napr. bielený alebo farbený), v tabuľkách alebo guliach, tiež smiešaný s inými látkami (napr. záhradnícky, voskový tmel, umelé plásty, medzisteny, voštinové výtlačky), zvyšky po lisovaní vosku: | | | | |
| | | 1. živočíšny, prírodný | 3 | - | - | „Obvodová sběrna medu a vosku", na Slovensku „Včelárske družstvo" v Bratislave |
| | | 2. ostatný | 12 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Vosk lyžiarsky viď pol. 954. Vosk pečatný viď pol. 965. Voskové sviečky viď pol. 952. | | | | |
67 | 82 | 0680 5059 | Špongie rohovité (na umývanie i konské) v prírodnom stave, tiež upravené | 11 | - | - | vyrábateľ (dovozca) |
| | | Pripomienka: Špongie gumové viď pol. 455. | | | | |
68 | 85 | 5135 | Perie výslovne nemenované a inde nezaradené; perá ozdobné, neupravené: | | | | |
| | | 1. perie, tiež driapané alebo páperie: | | | | |
| | | a) perie surové, tiež perá | 2 | - | - | vykupovač |
| | | b) zpracované | 11 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. perá ozdobné, neupravené: | | | | |
| | | a) kolibričie, marabie, pštrosie a rajčie | 35 | - | - | dovozca (vyrábateľ) |
| | | b) ostatné | 12 | - | - | vykupovač |
| | | Pripomienka: Ozdobné perá upravené viď pol. 324. Vtáčie kožky viď pol. 551. Umelá kožušina z peria viď pol. 325. | | | | |
69 | ex 77 ex 87 ex 342 | 5059 | Zvieratá (napr. vtáci, savci, plazy, hmyz a pod.), vypchané alebo inak preparované (napr. v liehu) | 12 | - | - | vyrábateľ |
70 | ex 77 86 ex 87 ex 108 ex 117 ex 342 ex 344 ex 622 | 0726 5101 5103 519 | Živočíšne výrobky výslovne nemenované a inde nezaradené: | | | | |
| | | 1. mechúry, črevá a žalúdky hovädzie, bravčové, škopové, konské, z mezkov, mulov, oslov, všetko čerstvé, solené alebo sušené: | | | | |
| | | a) z bitúnku | 1 | - | - | „Sběrné suroviny", národný podnik, na Slovensku „Sber", národný podnik, prípadne dovozca |
| | | b) ostatné | 2 | - | - |
| | | 2. blany zlatotepecké, črevové hadice | 7 | - | - | vyrábateľ |
| | | 3. ostatné | 7 | - | - | „Sběrné suroviny", národný podnik, na Slovensku „Sber", národný podnik, prípadne vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Črevové struny viď pol. 768. Vyzina viď pol. 939. | | | | |
71 | ex 117 ex 652 | 0680 5104 5109 | Múčka kostná, krvná, mäsová i rybia, kŕmna múčka živočíšna osobitne nemenovaná a inde nezaradená | 5 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Vyrábateľom sa rozumie napr. kafileria, bitúnok. II. Krv na ľudské požívanie viď pol. 46. Krvné plazma viď pol. 942. Múčka kostná hnojivá viď pol. 940. | | | | |
| | | 7. Tuky, mastné kyseliny a mastné oleje. | | | | |
72 | 88 ex 131 | 3452 | Maslo zvieracie, prírodné, čerstvé alebo solené či prepúšťané, tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých | 2 | - | - | vyrábateľ (mliekáreň) |
| | | Pripomienka: Kakaové maslo viď pol. 94. | | | | |
73 | ex 89 ex 131 | 5110 | Sadlo bravčové a hydinové, tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých: | | | | |
| | | 1. sadlo surové a solená slanina | 4 | - | - | vykupovač |
| | | 2. sadlo vyškvarené a slanina údená, tiež paprikovaná | 5 | - | - | vykupovač |
| | | 3. sadlo hydinové | 400 Kčs/100 kg | - | - | vykupovač |
| | | Pripomienka: Daň z bravčového sadla je zpravidla obsiahnutá v dani z čerstvého mäsa pol. 46 a 47 a daň z hydinového sadla v dani z hydiny pol. 50. Vedľa týchto prípadov platí sa daň priamo z bravčového sadla, odvádzaného povinne pri domácich zakálačkách ošípaných do sberne, a to sadzbou 120 Kčs za 100 kg. | | | | |
74 | ex 90 92 | 3444 5112 | Loj zvierací (napr. hovädzí, kozí, škopový), jedlý, tavený, tiež lisovaný, premier jus, oleomargarín | 3,40 Kčs/1 kg | - | - | dovozca (vyrábateľ) |
| | | Pripomienky: I. Daň z tuzemského jedlého loja sa platí v dani z čerstvého mäsa pol. 46 a 47. II. Daň z premier jus a oleomargarínu sa platí zpravidla až v dani z umelých jedlých tukov pol. 76. | | | | |
75 | ex 89 ex 90 91 ex 93 ex 101 102 ex 103 104 105 ex 106 ex 131 | 3444 5114 5119 | Jedlé mastné oleje a ostatné jedlé tuky prírodné: všetko tiež čistené alebo stužené či navzájom smiešané včítane zvyškov jedlých tukov a rastlinných olejov, napr. bavlníkový stearín, tiež špik z kostí, oleostearín, škvarky, všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých | 4 | - | - | dovozca (vyrábateľ) |
76 | ex 90 | 3345 | Umelé jedlé tuky, napr. margarín stolný, čajový, prepúšťaný; umelé sadlo | 4 | - | - | vyrábateľ |
77 | ex 93 95 97 ex 99 ex 101 ex 103 ex 106 | 0600 až 0605 0609 0731 | Tuky technické, nespôsobilé na ľudské požívanie; skazené alebo denaturované tuky, uvedené v pol. 72 až 76; iné tuky, napr. olej drevný, čínsky alebo japonský, olej kostný, paznechtový, ricínový, turnantový; mastné kyseliny, napr. kyselina olejová, palmitová, stearová, oleín, palmitín, stearín; degras, lanolín, vorvanina; iné tuky výslovne nemenované a inde nezaradené | 8 | - | - | sberňa, prípadne vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Ak vznikne pochybnosť, či ide o technické tuky pol. 77 alebo o jedlé tuky pol. 72 až 76, je vyrábateľ (dovozca) povinný predložiť úradu, rozhodujúcemu o zaradení tovaru, tri vzorky tovaru po 200 g. II. Cerezín viď pol. 921. Glycerín viď pol. 929. Kolomaž a mazadlá minerálne viď pol. 923. Lanolín na účely kozmetické viď pol. 951. Lanolín na účely liečebné viď pol. 949. Parafín viď pol. 921. | | | | |
| | | 8. Nápoje. | | | | |
78 | 107 | 3210 | Pivo: | | | | |
| | | 1. výčapné | 240 Kčs/hl | - | - | vyrábateľ (pivovar) |
| | | 2. ležiak | 290 Kčs/hl | - | - | vyrábateľ (pivovar) |
| | | 3. špeciálne | 315 Kčs/hl | - | - | vyrábateľ (pivovar) |
| | | 4. plzenský prazdroj: | | | | |
| | | a) výčapný | 270 Kčs/hl | - | - | vyrábateľ (pivovar) |
| | | b) ležiak | 320 Kčs/hl | - | - | vyrábateľ (pivovar) |
| | | c) špeciálne | 345 Kčs/hl | - | - | vyrábateľ (pivovar) |
| | | Pripomienka: Za pivo výčapné považuje sa pivo, ktoré sa predáva ako pivo výčapné a odpovedá mladinke najviac 10o S meraných pri 14o R; za ležiak pokladá sa pivo, ktoré sa predáva pod týmto označením alebo odpovedá mladinke silnejšej ako 10o S, najviac však do 12o S; pivom špeciálnym je pivo, ktoré sa predáva pod týmto označením alebo odpovedá mladinke vyššej ako 12o S. Pritom neprizerá sa na odchýlky, presahujúce uvedené hranice najviac o 0,50o S. | | | | |
79 | ex 108 | 3100 3101 3103 | Lieh (alkohol etylnatý), liehové destiláty a ostatné liehoviny: | | | | |
| | | 1. lieh produkčný, vyrobený z ovocia, ovocného muštu, vína, vínneho muštu, vínnych kalov, bobúľ, korienkov, topinambúr a iných povolených surovín: | | | | |
| | | a) voľné destiláty pre pestovateľov, vyrobené v pestovateľských alebo živnostenskýc produkčných liehovaroch | 100 Kčs za 1 hektolitrový stupeň | - | - | podnikateľ pestovateľského alebo živnostenského liehovaru pri vyskladnení voľného destilátu pestovateľovi |
| | | b) viazané destiláty pestovateľské, vyrobené v pestovateľských alebo živnostenskýc liehovaroch, ovocné destiláty, vyrobené v poľnohospodárskych konzumných alebo živnostenských produkčných liehovaroch | 33 | - | - | podnikateľ živnosten. produkčného liehovaru alebo zušľachťovacej výrobne alebo výrobne liehovín |
| | | 2. liehoviny, vyrobené miešaním monopolného liehu s prísadami alebo inými zušľachťovacími manipuláciami (destiláciou); destiláty rezané monopolným liehom | 33 | - | - | vyrábateľ liehovín |
| | | 3. dovezené destiláty a liehoviny | 33 | - | - | národný podnik veľkoobchodný |
| | | Pripomienky: I. Vyskladnenie viazaných pestovateľských destilátov alebo viazaných destilátov z poľnohospodárskych liehovarov do živnostenského liehovaru, prípadne do inej zušľachťovacej výrobne alebo výrobne liehovín, ako aj vyskladnenie destilátov zo živnostenského liehovaru do zušľachťovacej výrobne alebo výrobne liehovín a tiež aj zo zušľachťovacej výrobne do výrobne liehovín je daňove viazaným obehom. II. Podľa pol. 79, písm. b) zdaňujú sa i vína s obsahom alkoholu nad 22,5 obj. %. III. Lieh na výrobu octu: všeobecnú daň z octu odvádza čs. monopol liehový zo zvlášť zvýšenej predajnej ceny liehu na výrobu octu. IV. O ostatnom liehu, ako je uvedené v pol. 79, platia doterajšie predpisy čl. XX zák. č. 30 z r. 1946 Sb. V. Všeobecná daň z liehu na čistenie, kúrenie, varenie, osvetľovanie a na účely živnostenské, denaturovaného všeobecným denaturačným prostriedkom, je započítaná do predajnej ceny a odvádza ju československý monopol liehový. VI. Lieh na výrobu francovky viď pol. 951. Lieh na výrobu kozmetického tovaru a voňaviek viď pol. 950. Lieh na výrobu liečiv a farmaceutických prípravkov viď pol. 945-948. Liehové laky viď pol. 937. Ovocné šťavy s obsahom alkoholu do 0.75 obj. % viď pol. 87. Prídymok viď pol. 930. | | | | |
80 | ex 108 ex 109 ex 130 ex 630 | 3420 0572 3423 3425 3483 | Víno s obsahom alkoholu od 0,75 do 22,5 % obj.: | | | | |
| | | 1. víno a mušt z hrozna | 40 Kčs 1 liter | - | - | vykupovač, prípadne rozdeľovač |
| | | 2. víno ovocné a sladové | 12,50 Kčs 1 liter | - | - | vyrábateľ |
| | | 3. víno mediciálne | 3 Kčs 1 liter | - | - | vyrábateľ |
| | | 4. víno ostatné | 40 Kčs 1 liter | | | vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Víno a mušt z hrozna alebo iného ovocia vlastnej úrody v najvyššom ročnom množstve 300 litrov ako aj víno a mušt z hrozna alebo víno z iného ovocia, ak nepochádza z vlastnej úrody, v najvyššom ročnom množstve 50 litrov pre spotrebu vo vlastnej domácnosti nepodliehajú dani. II. Víno matolínové a kvasnicové, vyrobené zo surovín vlastnej úrody, v najvyššom ročnom množstve 30 % vyrobeného množstva muštu nepodlieha dani. III. Ovocné a zeleninové šťavy, ovocný mušt a umelé šťavy viď pol. 87. | | | | |
81 | 110 | 3423 | Víno šumivé | 250 Kčs 1 liter | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Šumivým vínom je víno akéhokoľvek druhu, obsahujúce viac ako 1 obj. % alkoholu a vyrobené kvasením vo fľašiach (sekt), nasýtením (impregnovaním) kyselinou hličitou alebo iným spôsobom. Pri otvorení fľaše šumivého vína prchá kyselina uhličitá. | | | | |
82 | 111 ex 131 ex 132 ex 619 | 0520 0555 3480 | Kyselina octová a okyseľujúce prípravky: | | | | |
| | | 1. kvasná, vyrobená: | | | | |
| | | a) z liehu, odobraného za sníženú cenu | 25 Kčs 1 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | b) z iných látok ako z liehu, napr. ocot ovocný, sladový, vínny, ako aj octy upravené, napr. ocot bylinný, estragonový, zverinový | 25 Kčs 1 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. chemická, vyrobená suchou destiláciou dreva alebo z produktov tejto destilácie, vyskladnená z výrobišťa: | | | | |
| | | a) v medziach vyskladňovacieho oprávnenia | 25 Kčs 1 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | b) nad vyskladňovacie oprávnenie | 75 Kčs 1 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | 3. chemická, vyrobená iným spôsobom ako suchou destiláciou dreva alebo z produktov tejto destilácie | 75 Kčs 1 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | 4. okyseľujúce prípravky | 75 Kčs 1 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Daň sa platí za 1 kg bezvodej kyseliny octovej. II. Kvasný ocot, vyrobený z liehu za sníženú cenu, nepodlieha dani, pokiaľ bola daň zaplatená v cene liehu. Viď pripomienku III. k položke 79. III. Vyskladňovacie oprávnenie podľa č. 2 určí každoročne Ministerstvo financií na čas od 1. októbra bežného roku do 30. septembra nasledujúceho roku podľa celkového množstva liehu, uvoľneného na výrobu octu tak, aby bola krytá tuzemská spotreba octu na 80 % kyselinou octovou, vyrobenou z uvoľneného liehu a na 20 % kyselinou octovou, získanou suchou destiláciou dreva; pritom treba postupovať tak, aby na každých 100 hl0 liehu, uvoľneného k výrobe octu, pripadlo 19,12 kg chemickej kyseliny octovej. IV. Upravené octy sú kvasné octy, pripravené vyluhovaním aromatických bylín (drog), korenia, ovocia alebo ovocných výliskov kvasným octom. V. Kysliace prípravky sú tekuté alebo tuhé látky, obsahujúce ako kysliace látky organické kyseliny alebo ich kyslé soli, ľudskému zdraviu neškodné, ako kyselinu citrónovú, mliečnu, vínnu, poprípade tiež adipovú, glukónovú, jablčnú alebo i vo smesiach medzi sebou alebo s kyselinou octovou. O základe dane viď pripomienku I. k tejto položke. VI. Oxymel (med s octom) viď pol. 945 a 949. Surový ocot drevný viď pol. 929. | | | | |
83 | ex 113 | 0570 3486 | Minerálne vody, prírodné alebo umelé | 15 | - | - | plniareň pri prírodných minerálnych vodách, vyrábateľ pri umelých minerálnych vodách |
| | | Pripomienky: I. Minerálne vody sú vody, v ktorých býva rozpustené väčšie množstvo pevných súčiastok a plynov ako vo vode obyčajnej a ktoré sa zpravidla vyznačujú zvláštnou chuťou, vôňou a farbou a mávajú tiež účinky na ľudské ústroje. II. Minerálne vody, nalievané do otvorených nádob v kúpeľoch a klimatických miestach priamo pri prameňoch kúpeľným hosťom, nepodliehajú dani. | | | | |
84 | ex 112 | 3486 | Sódové vody | 8 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Sódová voda je voda nasýtená pod tlakom kysličníkom uhličitým. | | | | |
85 | ex 150 | 036 | Ľad umelý alebo prírodný | 5 | - | - | vyrábateľ |
86 | ex 112 | 3486 | Limonády prírodné i umelé | 8 | - | - | vyrábateľ |
87 | ex 108 ex 109 ex 130 ex 131 | 3420 | Ovocné a zeleninové šťavy (syrupy), nezahustené i zahustené, s obsahom alkoholu do 0,75 obj. %, tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých: | | | | |
| | | 1. prírodné | 18 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. umelé | 40 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienky: I. Tovar, uvedený v pol. 87, s obsahom liehu nad 0,75 obj. %, zaraďuje sa do pol. 80. II. Ovocné šťavy v prášku viď pol. 99. Šťava kolocierová a iné šťavy (syrupy) z liečivých rastlín viď pol. 945. | | | | |
| | | 9. Potraviny inde nemenované ani inde nezaradené. | | | | |
88 | ex 113 | 3400 3403 | Chlieb kvasený i nekvasený, šrotové chleby | 4 | - | - | vyrábateľ |
89 | ex 113 ex 114 | 3403 | Pečivo obyčajné pekárske, tiež mleté alebo rozstrúhané (strúhanka) alebo krájané (krájanka do knedlí): | | | | |
| | | 1. bulky a žemle | 7 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. strúhanka | 19 | - | - | vyrábateľ |
| | | 3. ostatné | 8 | - | - | vyrábateľ |
90 | ex 114 ex 127 ex 131 ex 132 | 3403 5416 až 3418 | Pečivo jemné s prísadou cukru alebo bez prísady cukru, trvanlivé pečivo, oblátky, cukrárske výrobky, všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých: | | | | |
| | | 1. trvanlivé pečivo | 13 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. ostatné | 13 | - | - | vyrábateľ |
91 | 116 ex131 | 3406 | Cestoviny bez ohľadu na spôsob balenia | 46 | - | - | vyrábateľ |
92 | 115 131 132 | 3140 | Ságo a ságové náhradky, tapioka, arrowroot a ostatné druhy tropických škrobov | 10 | - | - | „Centrokomise", akc. spol. |
93 | 124 ex 131 ex 132 | 3435 | Kávoviny, tiež pražená čakanka, kávovinová smes, obilná káva, kávová prísada, cigória, figovka | 12 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Kávové náhradky, obsahujúce pravú kávu viď pol. 2. | | | | |
94 | 125 ex 127 | 3410 | Kakaové maslo a kakaová mota | 5 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Kakaové bôby viď pol. 1. | | | | |
95 | 126 ex 127 | 3411 | Kakaový prášok, tiež smiešaný s cukrom; výživné prípravky, obsahujúce kakao; kakaové potraviny; nápoje bez alkoholu, obsahujúce kakao; všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Detské výživné múčky viď pol. 103. Mlieko s prísadou kakaového prášku viď pol. 61. Pečivo s prísadou kakaového prášku viď pol. 90. | | | | |
96 | ex 127 | 3412 | Čokoláda v prášku, tehlách, tabuľkách alebo zlomkoch, tiež ľadová alebo plnená inými hmotami; výživné prípravky alebo nápoje bez alkoholu, obsahujúce čokoládu; náhradky čokolády; všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Mlieko s prísadou čokolády viď pol. 61. | | | | |
97 | ex 127 | 3413 | Čokoládové cukrovinky, napr. bonbóny, dezerty, dražé, figúrky (veľkonočné vajíčka), likérové bonbóny, všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Pečivo s prísadou čokolády viď pol. 90. | | | | |
98 | ex 130 ex 131 ex 132 | 3414 3415 | Cukrovinky bez kakaa, napr. bonbóny, dražé, dropsy, fondany, fourré, karamelky, sladené kôry, všetko v nádobách vzduchotesne uzavretých | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Ovocie kandované viď pol. 25. | | | | |
99 | ex 132 ex 630 | 3419 | Šumivé bonbóny a prášky; ovocné šťavy v prášku | 16 | - | - | vyrábateľ |
100 | ex 8 ex 131 ex 132 ex 599 ex 622 | 3470 | Prášky do pečiva: | | | | |
| | | 1. kypriace | 21 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. aromatický cukor, napr. škoricový, vanilkový, vanilinový | 16 | - | - | vyrábateľ |
| | | 3. prášky pudingové a ostatné prášky do pečiva, napr. perníkové | 20 | - | - | vyrábateľ |
| | | 4. hmoty do pečiva šetriace tuk a hmoty pre krášlenie cesta | 12 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Farbivá používané v potravinárstve viď pol. 935. Kulér viď pol. 12. | | | | |
101 | ex 109 ex 131 ex 132 615 616 ex 630 655 | 311 3216 | Droždie (kvasnice): | | | | |
| | | 1. droždie na ľudské požívanie a na kysnutie cesta: | | | | |
| | | a) tekuté i lisované | 20 Kčs 1 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | b) sušené | 60 Kčs 1 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. droždie lisované alebo sušené, určené na použitie v lekárstve alebo v nepotravinárskom priemysle alebo na kŕmenie dobytka | 5 Kčs 1 kg | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Droždím sa rozumejú nielen kvasnice liehovarské, vyrobené v droždiarňach, ale i všetky iné kvasnice, najmä pivné a vínne, pokiaľ sú nejakým spôsobom, napr. prepieraním, sladením a pod. uspôsobené na to, aby nahradzovaly v spotrebe liehovarské kvasnice. | | | | |
102 | ex 131 ex 132 | 3470 | Horčica pripravená, obyčajná alebo kremžská, tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých | 16 | - | - | vyrábateľ |
103 | ex 131 ex 132 | 3416 | Detské výživné múčky (napr. Nestlé), sterilizovaná a diastázovaná detská krupička, všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých: | | | | |
| | | 1. detská krupička | 5 | - | - | vyrábateľ |
| | | 2. ostatné | 9 | - | - | vyrábateľ |
104 | ex 131 ex 132 | 30 až 34 | Potraviny osobitne nemenované a inde nezaradené, všetko tiež v nádobách vzduchotesne uzavretých | 20 | - | - | vyrábateľ |
| | | Pripomienka: Tabakové výrobky, ktoré sú predmetom monopolu viď č. 16 všeobecných vysvetliviek k tomuto dielu sadzobníka. | | | | |