P. č. | Tematický okruh | Počet hodín |
1. | Technologický postup výroby ovocných destilátov v liehovarníckom závode na | |
| pestovateľské pálenie ovocia, podstata kvasného procesu, príprava kvasov, choroby | |
| a chyby kvasenia, suroviny, meranie liehu a roztokov, prepočet stupňovitosti | 24 hodín |
| a) | chemické zloženie ovocia a ovocných štiav z hľadiska možného spracovania na | |
| | destiláty v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovocia, posúdenie | |
| | vhodnosti suroviny na prípravu ovocných destilátov, vplyv úpravy ovocia pred | |
| | kvasením na kvalitu destilátu | 2 hodiny |
| b) | biologické procesy prebiehajúce počas liehového kvasenia, úloha kvasiniek, | |
| | baktérií, octového, mliečneho a maslového kvasenia, úloha plesní | 2 hodiny |
| c) | biologické procesy prebiehajúce počas kvasenia, vplyv teploty, prístupu vzduchu | |
| | a kyslosti kvasu na priebeh procesu, hlavné a vedľajšie produkty kvasenia, | |
| | maximálny výťažok liehu a liehovín, vznik metanolu a aldehydov ako nežiadu- | |
| | cich zložiek, vznik esterov ako zložky arómy destilátov, vplyv skladovania desti- | |
| | látu na obsah žiaducich a nežiaducich zložiek, prídavok kvasníc ako technolo- | |
| | gická operácia - vplyv na rýchlosť procesu a na kvalitu destilátu | 4 hodiny |
| d) | kontrola a riadenie procesu liehového kvasenia - zmyslové hodnotenie, chemické | |
| | analýzy, stanovenie rozpustnej sušiny refraktometricky na princípe merania | |
| | hustoty hustomerom, sacharometrom, muštomerom a Mohrovými váhami, sta- | |
| | novenie celkovej kyslosti | 2 hodiny |
| e) | destilácia, princíp jednoduchej destilácie, základné pojmy, jednoduchá destilá- | |
| | cia, opakovaná jednoduchá destilácia, vzťah medzi teplotou pár a obsahom | |
| | etanolu, strojové zariadenie | 4 hodiny |
| f) | destilácia kvaseného ovocia v praxi, prvá destilácia, druhá destilácia, strojové | |
| | zariadenie, riadenie procesu a jeho kontrola, nepretržitá destilácia | 4 hodiny |
| g) | rektifikácia, cieľ rektifikácie a princípu procesu, rektifikačná kolóna, funkcia | |
| | stáží, reflux, zvýšenie účinnosti delenia zložiek destilátu pri jednoduchších | |
| | zariadeniach bez rektifikačnej kolóny | 4 hodiny |
| h) | dosahované výťažky liehu a destilátov z jednotlivých druhov ovocia v praxi, | |
| | spotreba surovín, vody a energie, množstvo a zloženie vznikajúcich odpadov, | |
| | výpalky a lutrová voda ako odpad; spôsoby likvidácie a obmedzenia ich využitia; | |
| | hodnotenie výpalkov a odpadových vôd pomocou kritérií BSK a CHSK | 2 hodiny |
2. | Technologické zriadenia v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia | 4 hodiny |
| a) | destilačné a rektifikačné zariadenia | |
| b) | chladiace zariadenia | |
3. | Lokalizácia výstavby liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia | 4 hodiny |
4. | Hygienické zásady zriaďovania liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie | |
| ovocia | 4 hodiny |
| a) | hygiena a sanitácia, zdravotné zabezpečenie pitnej vody, kanalizácia a odkana- | |
| lizovanie kvapalných a tuhých odpadov a odpadových vôd, hygienické požia- | |
| davky na cudzorodé látky v požívatinách | |
| b) | ochrana životného prostredia, právne predpisy o vodách, odpadoch, ochrane | |
| | ovzdušia | |
5. | Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci | 4 hodiny |
| a) | právne predpisy o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci | |
| b) | právne predpisy upravujúce požiadavky na objekty liehovarníckych závodov na | |
| | pestovateľské pálenie ovocia | |
| c) | požiadavky na technické zariadenia z hľadiska bezpečnosti práce | |
| d) | elektrické zariadenia v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovo- | |
| | cia | |
6. | Právne predpisy upravujúce prevádzkovanie liehovarníckeho závodu na pestova- | |
| teľské pálenie ovocia | 8 hodín |
| a) | povoľovanie prevádzkovania závodu | |
| b) | vyhodnocovanie výrobného obdobia v závode | |
| c) | potravinový zákon a potravinový kódex | |
7. | Právne predpisy upravujúce oblasť zdaňovania liehu | 8 hodín |
8. | Vedenie liehovarníckej dokumentácie | 4 hodiny |
9. | Kontrola výroby a obehu liehu | 4 hodiny |
10. | Praktická príprava zameraná najmä na | 16 hodín |
| a) | praktické ukážky merania liehu a roztokov | |
| b) | použitie liehovarníckych tabuliek a prepočty | |
| c) | liehovarnícke meradlá - zabezpečenie technologického zariadenia proti nedovo- | |
| | lenej manipulácii | |