Čakajte prosím...
A A A

Hľadaný výraz nenájdený

Hľadaný § nenájdený

273/1997 Z. z. v znení účinnom od 1. 11. 1997 do 31. 12. 2002
273
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z 18. septembra 1997
o vykonaní odbornej prípravy potrebnej na vydanie povolenia na výrobu liehu v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky podľa § 3 ods. 7 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 289/1996 Z. z. o výrobe a obehu liehu a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) ustanovuje:

§ 1

(1)
Odbornú prípravu absolvuje žiadateľ o vydanie povolenia na výrobu liehu v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia alebo ním poverený zodpovedný zástupca, ktorý nespĺňa podmienky ustanovené v § 3 ods. 3 písm. a) a b) zákona1) (ďalej len „žiadateľ“), vo vzdelávacom zariadení s akreditáciou2) (ďalej len „akreditované pracovisko“).
(2)
Do odbornej prípravy zaradí akreditované pracovisko žiadateľa na základe jeho prihlášky.
(3)
Odbornú prípravu ukončí žiadateľ záverečnou skúškou.

§ 2

Odborná príprava pozostáva z teoretickej a praktickej prípravy v celkovom rozsahu najmenej 80 vyučovacích hodín, ktorej obsah a rozsah je uvedený v prílohe tejto vyhlášky.

§ 3

(1)
Záverečná skúška sa skladá z
a)
písomnej skúšky,
b)
ústnej skúšky.
(2)
Žiadateľ vykoná záverečnú skúšku pred skúšobnou komisiou (ďalej len „komisia“), ktorá má najmenej päť členov a ktorej predsedom je zamestnanec Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky; komisia sa uznáša nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných členov.

§ 4

(1)
Termín záverečnej skúšky určuje komisia podľa študijného plánu.
(2)
Výsledok záverečnej skúšky sa hodnotí stupňami
a)
prospel,
b)
neprospel.
(3)
Komisia po vykonaní záverečnej skúšky oboznámi žiadateľa s jej výsledkom a vyhotoví zápisnicu.
(4)
Žiadateľ, ktorý na skúške neprospel, môže skúšku jedenkrát opakovať v termíne, ktorý určí komisia.
(5)
Ak sa žiadateľ z ospravedlniteľného dôvodu nemohol na záverečnej skúške alebo na opakovanej skúške zúčastniť, komisia určí náhradný termín konania skúšky.

§ 5

(1)
Žiadateľovi, ktorý prospel pri vykonaní záverečnej skúšky, vydá akreditované pracovisko osvedčenie o úspešnom vykonaní odbornej prípravy.
(2)
Osvedčenie podľa odseku 1 obsahuje najmä tieto údaje:
a)
osobné údaje žiadateľa,
b)
označenie činnosti, na ktorú žiadateľ úspešne ukončil odbornú prípravu,
c)
dátum jeho vydania,
d)
označenie akreditovaného pracoviska a odtlačok jeho pečiatky,
e)
podpis predsedu komisie a riaditeľa akreditovaného pracoviska.

§ 6

Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. novembra 1997.
Peter Baco v. r.
Poznámky
1)
§ 3 ods. 6 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 289/1996 Z. z. o výrobe a obehu liehu a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov.
2)
§ 85 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 387/1996 Z. z. o zamestnanosti.

Príloha k vyhláške č. 273/1997 Z. z.

Obsah a rozsah odbornej prípravy prevádzkovateľov liehovarníckych závodov na pestovateľské pálenie ovocia
Teoretická príprava prevádzkovateľov liehovarníckych závodov na pestovateľské pálenie ovocia trvá najmenej 64 vyučovacích hodín a praktická príprava najmenej 16 hodín.
P. č.Tematický okruhPočet hodín
1. Technologický postup výroby ovocných destilátov v liehovarníckom závode na 
  pestovateľské pálenie ovocia, podstata kvasného procesu, príprava kvasov, choroby 
  a chyby kvasenia, suroviny, meranie liehu a roztokov, prepočet stupňovitosti 24 hodín
  a) chemické zloženie ovocia a ovocných štiav z hľadiska možného spracovania na 
   destiláty v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovocia, posúdenie 
   vhodnosti suroviny na prípravu ovocných destilátov, vplyv úpravy ovocia pred 
   kvasením na kvalitu destilátu 2 hodiny
  b) biologické procesy prebiehajúce počas liehového kvasenia, úloha kvasiniek, 
   baktérií, octového, mliečneho a maslového kvasenia, úloha plesní 2 hodiny
  c) biologické procesy prebiehajúce počas kvasenia, vplyv teploty, prístupu vzduchu 
   a kyslosti kvasu na priebeh procesu, hlavné a vedľajšie produkty kvasenia, 
   maximálny výťažok liehu a liehovín, vznik metanolu a aldehydov ako nežiadu- 
   cich zložiek, vznik esterov ako zložky arómy destilátov, vplyv skladovania desti- 
   látu na obsah žiaducich a nežiaducich zložiek, prídavok kvasníc ako technolo- 
   gická operácia - vplyv na rýchlosť procesu a na kvalitu destilátu 4 hodiny
  d) kontrola a riadenie procesu liehového kvasenia - zmyslové hodnotenie, chemické 
   analýzy, stanovenie rozpustnej sušiny refraktometricky na princípe merania 
   hustoty hustomerom, sacharometrom, muštomerom a Mohrovými váhami, sta- 
   novenie celkovej kyslosti 2 hodiny
  e) destilácia, princíp jednoduchej destilácie, základné pojmy, jednoduchá destilá- 
   cia, opakovaná jednoduchá destilácia, vzťah medzi teplotou pár a obsahom 
   etanolu, strojové zariadenie 4 hodiny
  f) destilácia kvaseného ovocia v praxi, prvá destilácia, druhá destilácia, strojové 
   zariadenie, riadenie procesu a jeho kontrola, nepretržitá destilácia 4 hodiny
  g) rektifikácia, cieľ rektifikácie a princípu procesu, rektifikačná kolóna, funkcia 
   stáží, reflux, zvýšenie účinnosti delenia zložiek destilátu pri jednoduchších 
   zariadeniach bez rektifikačnej kolóny 4 hodiny
  h) dosahované výťažky liehu a destilátov z jednotlivých druhov ovocia v praxi, 
   spotreba surovín, vody a energie, množstvo a zloženie vznikajúcich odpadov, 
   výpalky a lutrová voda ako odpad; spôsoby likvidácie a obmedzenia ich využitia; 
   hodnotenie výpalkov a odpadových vôd pomocou kritérií BSK a CHSK 2 hodiny
2. Technologické zriadenia v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia 4 hodiny
  a) destilačné a rektifikačné zariadenia 
  b) chladiace zariadenia 
3. Lokalizácia výstavby liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia 4 hodiny
4. Hygienické zásady zriaďovania liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie 
  ovocia 4 hodiny
  a) hygiena a sanitácia, zdravotné zabezpečenie pitnej vody, kanalizácia a odkana- 
  lizovanie kvapalných a tuhých odpadov a odpadových vôd, hygienické požia- 
  davky na cudzorodé látky v požívatinách 
  b) ochrana životného prostredia, právne predpisy o vodách, odpadoch, ochrane 
   ovzdušia 
5. Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci 4 hodiny
  a) právne predpisy o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci 
  b) právne predpisy upravujúce požiadavky na objekty liehovarníckych závodov na 
   pestovateľské pálenie ovocia 
  c) požiadavky na technické zariadenia z hľadiska bezpečnosti práce 
  d) elektrické zariadenia v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovo- 
   cia 
6. Právne predpisy upravujúce prevádzkovanie liehovarníckeho závodu na pestova- 
  teľské pálenie ovocia 8 hodín
  a) povoľovanie prevádzkovania závodu 
  b) vyhodnocovanie výrobného obdobia v závode 
  c) potravinový zákon a potravinový kódex 
7. Právne predpisy upravujúce oblasť zdaňovania liehu 8 hodín
8. Vedenie liehovarníckej dokumentácie 4 hodiny
9. Kontrola výroby a obehu liehu 4 hodiny
10. Praktická príprava zameraná najmä na 16 hodín
  a) praktické ukážky merania liehu a roztokov 
  b) použitie liehovarníckych tabuliek a prepočty 
  c) liehovarnícke meradlá - zabezpečenie technologického zariadenia proti nedovo- 
   lenej manipulácii