„2.B. Podpoložka 1509 10 zahŕňa len olivové oleje definované v I. a II. triede, získané iba pomocou mechanických alebo iných fyzikálnych postupov, ktoré nevedú k modifikácii oleja a ktoré neprešli iným spôsobom úpravy ako umývaním, usadzovaním, centrifugáciou a filtráciou. Oleje získané z olív pomocou rozpúšťadiel, chemických alebo biochemických činidiel, alebo reesterifikačným procesom, ako aj akékoľvek zmesi s inými druhmi olejov sú z tejto podpoložky vylúčené.
I. Na účely podpoložky 1509 10 10 „lampovým olivovým olejom" bez ohľadu na kyslosť sa rozumie olivový olej s týmito charakteristikami:
a)
obsah vosku nepresahuje 300 mg/kg;
b)
obsah erytrodiolu a uvaolu nepresahuje 4,5 %;
c)
obsah nasýtených mastných kyselín v 2. pozícii triglyceridov nepresahuje 1,5 %;
d)
súhrn transoleických izomérov nie je väčší ako 0,1 % a súčet translinoleických a transoleických izomérov nepresahuje 0,1 %;
e)
obsah stigmastadiénov nepresahuje 0,5 mg/kg;
f)
rozdiel medzi HPLC a teoretickým obsahom triglyceridov s ECN42 je 0,3 alebo menší; a
g)
aspoň s jednou z nasledujúcich charakteristík:
1.
obsahom prchavých halogénových rozpúšťadiel vyšším ako 0,2 mg/kg alebo väčším ako 0,1 mg/kg každého jedného rozpúšťadla;
2. organoleptické charakteristiky vykazujúce medián defektov presahujúci 2,5 podľa prílohy XII nariadenia komisie (EHS) č. 2568/91. II. Na účely podpoložky 1509 10 90 „panenským olejom" sa rozumie olivový olej s týmito charakteristikami:
a)
obsah kyseliny vyjadrený ako kyselina olejová nepresahuje 2,0 g/100g;
b)
peroxidové číslo nepresahuje 20 meq O2/kg;
c)
obsah vosku nepresahuje 250 mg/kg;
d)
obsah prchavých halogénových rozpúšťadiel nepresahuje spolu 0,2 mg/kg celkovo a 0,1 mg/kg pre každé jedno rozpúšťadlo;
e)
koeficient rozpadu K270 nepresahuje 0,25;
f)
odchýlka koeficientu rozpadu (delta K) v oblasti 270 nm nie je väčšia ako 0,01;
g) organoleptické charakteristiky vykazujúce medián defektov nepresahujúci 2,5 podľa prílohy XII nariadenia komisie (EHS) č. 2568/91; h)
obsah erytrodiolu a uvaolu nepresahuje 4,5 %;
ij) obsah nasýtených mastných kyselín v 2. pozícii triglyceridov nepresahuje 1,5 %;
k)
súhrn transoleických izomérov nepresahuje 0,05 % a súčet translinoleických + translinolenických izomérov nepresahuje 0,05 %;
l)
obsah stigmastadiénov nepresahuje 0,15 mg/kg;
m)
rozdiel medzi HPLC a teoretickým obsahom triglyceridov s ECN42 má hodnotu 0,2 alebo menšiu.
2.C. Podpoložka 1509 90 zahŕňa olivový olej získaný spracovaním olivových olejov podpoložky 1509 10 10 a/alebo 1509 10 90, zmiešaný alebo nezmiešaný s panenským olivovým olejom, s týmito charakteristikami:
a)
obsah kyselín vyjadrený ako kyselina olejová nepresahuje 1,0 g /100 g;
b)
obsah vosku nepresahuje 350 mg/kg;
c)
koeficient rozpadu K270 nepresahuje 0,9;
d)
odchýlka koeficientu rozpadu (delta K) v oblasti 270 nm nepresahuje 0,15;
e)
obsah erytrodiolu a uvaolu nepresahuje 4,5 %;
f)
obsah nasýtených mastných kyselín v 2. pozícii triglyceridov nepresahuje 1,8 %;
g)
súhrn transoleických izomérov nepresahuje 0,2 % a súčet translinoleických + translinolenických izomérov nepresahuje 0,3 %;
h)
rozdiel medzi HPLC a teoretickým obsahom triglyceridov s ECN42 má hodnotu 0,3 alebo menšiu.
2.D. Na účely podpoložky 1510 00 10 „surovými olejmi" sa rozumejú oleje z olivových zvyškov s nasledujúcimi charakteristikami:
a)
obsah erytrodiolu a uvaolu je vyšší ako 4,5 %;
b)
obsah nasýtených mastných kyselín v 2. pozícii triglyceridov nepresahuje 2,2 %;
c)
súhrn transoleických izomérov nepresahuje 0,2 % a súčet translinoleických + translinolenických izomérov nepresahuje 0,1 %;
d)
rozdiel medzi HPLC a teoretickým obsahom triglyceridov s ECN42 má hodnotu 0,6 alebo menšiu.
2.E. Podpoložka 1510 00 90 zahŕňa oleje získané spracovaním olejov 1510 00 10 miešaných alebo nemiešaných s panenským olivovým olejom a oleje, ktoré nemajú charakteristiky uvedené v bodoch 2.B., 2.C. a 2.D. Oleje patriace do tejto podpoložky majú obsah nasýtených mastných kyselín na druhej pozícii triglyceridov najviac 2,2 % , súhrn transoleických izomérov nižší ako 0,4 % a súčet translinoleických + translinolenických izomérov nižší ako 0,35 % a rozdiel medzi HPLC a teoretickým obsahom triglyceridov s ECN42 nepresahuje 0,5.“.