HLAVA I
MORFOLOGICKÉ ZNAKY NA URČENIE ODLIŠNOSTI, STÁLOSTI A VYROVNANOSTI
1. Rašenie listových púčikov na rastúcich výhonoch 10 až 20 cm dlhých
1.2 farba (pri otvorení, aby bolo možné pozorovať antokyan)
2. Bylinný výhon v čase kvetu
2.1 priečny prierez (tvar a obrys)
5. Mladé listy na vrchole rastúceho výhonu 10 až 30 cm dlhého (prvé tri listy od miesta tvorenia listového púčika počítané od tohto bodu)
6. Dospelý list (medzi 8. a 11. kolienkom)
6.2 nákres alebo priama tlač so stupnicou
6.6 hĺbka vrchných a spodných výkrojkov
6.7 chĺpkatosť spodného povrchu
pohlavie
8. Strapec v priemyselnej zrelosti (pri muštových odrodách a stolových odrodách)
8.1 fotografia (so stupnicou)
8.5 priemerná hmotnosť v gramoch
8.6 oddeľovanie od stopky
9. Bobuľa v priemyselnej zrelosti (pri muštových odrodách a stolových odrodách)
9.1 fotografia (so stupnicou)
9.3 tvar s uvedením priemernej hmotnosti
9.5 šupka (pri stolových odrodách)
9.6 počet semien (pri stolových odrodách)
10. Semená (pri muštových odrodách a stolových odrodách)
fotografia z dvoch strán a z profilu (so stupnicou)
HLAVA II
FYZIOLOGICKÉ ZNAKY NA URČENIE ODLIŠNOSTI, STÁLOSTI A VYROVNANOSTI
1.1 Pozorovanie fenologických fáz
Fenologické fázy sú pozorované v porovnaní s jednou kontrolovanou odrodou alebo viacerými kontrolnými odrodami.
1.1.1 so zreteľom na Nemecko:
1.1.1.1 biele odrody viniča – Weißer Riesling, Weißer Gutedel, Müller-Thurgau
1.1.1.2 modré odrody viniča – Blauer Spätburgunder
1.1.2 so zreteľom na Grécko
1.1.2.1 biele odrody viniča - Savatiano, Zoumiatiko, Vilana, Assyrtiko, Chardonnay
1.1.2.2 modré odrody viniča - Mandilaria, Xynomavro, Cabernet Sauvignon, Korinthiaki
1.1.2.3 stolové odrody viniča - Razaki, Cardinal, Italia, Soultanina, Perlette
1.1.3 so zreteľom na Španielsko
1.1.3.1 biele odrody viniča - Airen, Palomino, Pedro Ximénez, Viura-Macabeo
1.1.3.2 modré odrody viniča - Bobal, Garnacha, Mazuela, Tempranillo
1.1.3.3 stolové odrody viniča - Moscatel, Roseti, Aledo, Ohanes
1.1.4 so zreteľom na Francúzsko:
1.1.4.1 biele odrody viniča – Riesling, Chasselas blanc, Müller-Thurgau, Sauvignon, Ugni blanc
1.1.4.2 modré odrody viniča – Pinot noir, Gamay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Carignan, Grenache noir
1.1.4.3 stolové odrody viniča – Cardinal rouge, Chasselas blanc, Alphonse Lavallée, Servant blanc
1.1.5 so zreteľom na Taliansko:
1.1.5.1 biele odrody viniča – Trebbiano toscano, Pinot bianco, Chasselas dorato
1.1.5.2 modré odrody viniča – Barbera, Merlot, Sangiovese
1.1.5.3 stolové odrody viniča – Regina, Chasselas dorato, Cardinal
1.1.6 so zreteľom na Luxembursko:
biele odrody viniča – Riesling, Müller-Thurgau
Dátum, keď polovica očiek pri normálnom reze pučí, sú viditeľné vnútorné chĺpky v porovnaní s kontrolnými odrodami.
1.3 Doba plného kvitnutia
Dátum, keď pri určitom počte rastlín je polovica kvetov otvorených v porovnaní s kontrolnými odrodami.
1.4 Zrelosť (pri muštových odrodách a stolových odrodách)
Okrem doby zrelosti by sa mala aj hodnotiť aj hustota alebo pravdepodobný stupeň cukornatosti muštu, jeho kyslosť a príslušná úroda hrozna vyjadrená v kilogramoch na hektár porovnaná s jednou kontrolnou odrodou alebo viacerými kontrolnými odrodami poskytujúcimi podobné úrody.
2.2 Pestovateľský tvar (vedenie) (poloha prvého plodonosného púčika, preferovaný rez)
2.4 Rezistencia alebo náchylnosť
2.4.1 na nevhodné podmienky
2.5 Správanie počas vegetatívneho rozmnožovania
2.5.2 rozmnožovanie odrezkami
1.4 na priemyselné spracovanie
HLAVA III
MINIMÁLNE PODMIENKY NA VYKONANIE KONTROLY
1.2 geografické podmienky
2.1 Pre muštové odrody a stolové odrody
2.1.1 24 krov viniča, podľa možnosti na niekoľkých rôznych podpníkoch
2.1.2 minimálne tri roky produkcie
2.1.3 minimálne dve miesta s rôznymi ekologickými podmienkami
2.1.4 odoberanie vrúbľov by sa malo skúšať minimálne na troch odrodách podpníkov
2.2.1 päť krov viniča s minimálne dvoma spôsobmi vedenia
2.2.2 päť rokov po vysadení
2.2.3 tri miesta s rôznymi ekologickými podmienkami
2.2.4 odoberanie vrúbľov by sa malo skúšať minimálne s tromi odrodami vrúbľov.