(1)
Vinohradníctvo je súhrn činností zameraných na pestovanie viniča, na pestovanie podpníkového viniča, výrobu podpníkových odrezkov, vrúbľov, viničových sadeníc, výsadbu a ošetrovanie vinohradníckych plôch, ako aj na zber hrozna.
(2)
Vinič je rastlina rodu Vitis určená na produkciu hrozna alebo na použitie ako množiteľský materiál pre tieto rastliny.
(3)
Viničová sadenica je
a)
neštepená časť zakoreneného výhonku alebo bylinného výhonku určená na sadenie v neštepenom stave alebo na použitie ako podpníky určené na výrobu odrezkov,
b)
časť viničového výhonku, bylinného výhonku alebo výhonku spojená štepením, ktorých podzemná časť je zakorenená.
(4)
Podpníkový vinič je rastlina viniča, ktorej odrezky sa používajú najmä na vrúbľovanie viniča a tvoria jej dolnú časť.
(5)
Odroda je skupina viniča v rámci najnižšieho známeho botanického triedenia, ktorú možno odlíšiť od akejkoľvek inej skupiny viniča podľa prejavu najmenej jedného znaku a považovať za jednotnú s ohľadom na jej schopnosť nemeniť sa pri rozmnožovaní.
(6)
Klon viniča je vegetatívnym spôsobom dopestované a geneticky identické potomstvo z jedného kra, ktorý je zapísaný v Listine registrovaných odrôd.
3)(7)
Ker viniča je rastlina viniča v pestovateľskom tvare určená na produkciu hrozna, vrúbľov alebo odrezkov viniča.
(8)
Bobuľa je dužinatý plod viniča, ktorý sa skladá z dvoch vrstiev, a to z dužiny a šupky, a je súčasťou strapca.
(9)
Hrozienka sú bobule hrozna prirodzene prezreté a dehydrované na kre viniča.
(10)
Cibéby sú bobule hrozna zhrozienkovatené na kre viniča, zušľachtené účinkom vláknitej huby Botrytis cinerea Persoon.
(11)
Vinica je druh pozemku
4) s trvalým porastom viniča vrátane neproduktívnych plôch.
(12)
Vinohradnícka plocha je pozemok s vhodnými pôdno-klimatickými stanovištnými podmienkami, ktorú registruje Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ďalej len „kontrolný ústav“), člení sa na
a)
obhospodarovanú vinohradnícku plochu, ktorou je plocha vysadená viničom ako čistá alebo pridružená kultúra rodivá alebo ešte nerodivá, určená na výrobu hrozna a pravidelne podrobovaná pestovateľským operáciám zameraným na získanie výrobku určeného na predaj,
b)
vyklčovanú vinohradnícku plochu, ktorou je plocha z ktorej boli odstránené všetky kry viniča,
c)
opustenú vinohradnícku plochu, ktorou je plocha vysadená viničom, ktorá nie je pravidelne podrobovaná pestovateľským operáciám zameraným na získanie výrobku určeného na predaj.
(13)
Vinohrad je obhospodarovaná vinohradnícka plocha vysadená viničom.
(14)
Vinohradnícka oblasť je základná jednotka v regionálnom členení vinohradníckych plôch vyznačujúca sa relatívne homogénnymi, prírodnými podmienkami ovplyvňujúcimi charakter a kvalitu vína.
(15)
Vinohradnícky rajón je časť vinohradníckej oblasti vyznačujúca sa vyšším stupňom homogenity ovplyvňujúcim kvalitu a charakter vína.
(16)
Vinohradnícka obec je obec vo vinohradníckom rajóne, v ktorej katastri sa nachádzajú vinohradnícke plochy.
(17)
Vinohradnícky hon je ucelená časť vinohradníckej plochy s vysokou mierou homogénnosti prírodných podmienok ovplyvňujúcich charakter a kvalitu vína; spravidla je súčasťou jednej vinohradníckej obce.
(18)
Ohraničená vinohradnícka plocha je vinohradnícka plocha, ktorá je súčasťou vinohradníckeho rajónu, ktorej pôdne a klimatické podmienky, dlhodobá pestovateľská tradícia, pestované odrody viniča, osobitosť pestovateľských a výrobných postupov umožňujú výrobu hroznového vína vysokej kvality, ktoré sa vyznačuje osobitými a jedinečnými vlastnosťami.
(19)
Uzavretá vinohradnícka oblasť je oblasť so špecifickými pôdnymi a klimatickými podmienkami, s orientáciou na svetové strany, s určenou a nemennou odrodovou skladbou, osobitým vinohradníckym a vinárskym režimom.
(20)
Výnosová plocha vinohradov je vysadená, obhospodarovaná, rodiaca vinohradnícka plocha okrem vinohradníckych plôch na pokusné účely.
(21)
Hektárový výnos je množstvo hrozna, hroznového muštu alebo vína v kilogramoch alebo hektolitroch na hektár výnosovej vinohradníckej plochy.
(22)
Vinohradník je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá pestuje vinič, vyrába alebo uvádza na trh hrozno, odrezky, vrúble, viničové sadenice, vysádza a ošetruje vinohrady.
(23)
Vinárstvo je súhrn činností zameraných na spracovanie hrozna na víno, jeho ošetrovanie, nakladanie s ním a na jeho uvádzanie na trh.
(24)
Vinár je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá vyrába a uvádza na trh vinárske produkty.
(25)
Vinárske produkty sú produkty vyrobené na báze hrozna.
(26)
Jeden stupeň normalizovaného muštomeru (oNM) predstavuje 1 kg skvasiteľných cukrov v 100 l muštu.
(27)
Cukornatosť muštu je obsah skvasiteľných cukrov vyjadrený v stupňoch normalizovaného muštomeru.
(28)
Cuvée je hroznový mušt, víno alebo zmes hroznových muštov alebo vín s rozdielnymi vlastnosťami, určený na prípravu špecifického druhu vína.
(29)
Ďalšie vinárske produkty sú kvasiaci hroznový mušt (ďalej len „burčiak“), kvasiaci hroznový mušt získaný zo zhrozienkovateného hrozna, čerstvý hroznový mušt, ktorého kvasenie je zastavené pridaním alkoholu, rektifikovaný zahustený hroznový mušt, hroznová šťava, zahustená hroznová šťava, víno, mladé, ešte kvasiace víno, víno vhodné na výrobu stolového vína, stolové víno, likérové víno, šumivé víno, perlivé víno, sýtené perlivé víno, vínne kaly a víno z hroznových výliskov, víno doalkoholizované na destiláciu a víno z prezretého hrozna, ktoré sú vymedzené osobitným predpisom.
5) Ďalšími vinárskymi produktmi je aj aromatizované víno, ktoré je vymedzené osobitným predpisom,
6) a tokajské víno.
(30)
Rmut je nekvasiace alebo kvasiace pomleté hrozno.
(31)
Oxidatívna metóda výroby vína je metóda, pri ktorej sa víno vyrába za prístupu vzduchu.
(32)
Reduktívna metóda výroby vína je metóda, pri ktorej sa víno vyrába bez prístupu vzduchu.
(33)
Choré víno je víno, ktorého kvalita vylučuje ľudskú spotrebu.
(34)
Falšované víno je víno, ktoré sa nevyrobilo v súlade s ustanoveným spôsobom a ktorého vzhľad, zloženie alebo kvalita boli upravené nedovoleným spôsobom, ale spotrebiteľovi sa ponúka ako plnohodnotné, pod obvyklým obchodným názvom alebo iným klamlivým spôsobom.
(35)
Pomocná látka je látka, ktorá sa nepoužíva ako potravinová prísada, ale používa sa len na technologické účely a nestáva sa súčasťou vína.
(36)
Prídavná látka je povolená prísada, ktorá sa úmyselne pridáva do vína na účely ovplyvnenia jeho kvality a dosiahnutia ustanovených vlastností, pričom sa stáva jeho súčasťou.
(37)
Kontaminant je cudzorodá látka, ktorá sa do vína úmyselne nepridáva, ale môže byť vo víne obsiahnutá ako dôsledok výroby, spracovania a ošetrenia a môže mať nepriaznivý vplyv na kvalitu vína alebo na zdravie spotrebiteľa.
(38)
Výroba vína je súhrn technologických postupov, výrobných operácií a ošetrovania, ktoré sa začínajú spracovaním hrozna a končia sa uvedením vína na trh.
(39)
Nakladanie je váženie, meranie, plnenie, balenie, označovanie, uchovávanie, ako aj vykonávanie ďalších činností, ktoré nemožno považovať za výrobu hrozna, vína a vinárskych produktov.
(40)
Výrobná dávka je konkrétne, dokonale homogénne množstvo druhovo totožných vinárskych produktov, ktoré boli vyrobené za rovnakých podmienok; o množstve, pôvode a technologickom postupe tvorby sa vedie podrobný technologický záznam.
(41)
Školenie vína je technologický postup pri výrobe vína, ktorý vedie k odstráneniu nežiaducich látok a zvýšeniu kvality vína.
(42)
Uvádzanie produktov na trh je prepravovanie, skladovanie, ponúkanie a predávanie hrozna, vína a vinárskych produktov.
(43)
Dovozca je fyzická osoba s trvalým pobytom alebo právnická osoba so sídlom v členskom štáte Európskej únie (ďalej len „členský štát“), ktorá prevezme zodpovednosť za uvedenie vinárskych produktov na trh, ktoré nie sú z členského štátu.
(44)
Maloobchodný predajca je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorej podnikateľská činnosť zahŕňa priamy predaj vinárskych produktov spotrebiteľovi v množstve neprevyšujúcom 200 hektolitrov v kalendárnom roku.
(45)
Vyklčovanie viniča, výsadbu viniča, výsadbové právo, vinársky rok, čerstvé hrozno, hroznový mušt, zahustený hroznový mušt a skutočný obsah alkoholu, tirážny likér, expedičný likér a sceľovanie vymedzuje osobitný predpis.
7) Plnenie vína do fliaš a uznané uzatváracie zariadenie vymedzuje osobitný predpis.
8)