Čakajte prosím...
A A A

Hľadaný výraz nenájdený

Hľadaný § nenájdený

232/2005 Z. z. v znení účinnom od 15. 11. 2008 do 31. 8. 2009
232
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z 13. mája 2005
o vinohradníckej oblasti Tokaj
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky podľa § 38 ods. 11 zákona č. 182/2005 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve ustanovuje:

§ 1

Osvedčovanie pôvodu hrozna

Pestovatelia viniča vo vinohradníckej oblasti Tokaj prihlasujú hrozno vypestované na tokajských honoch prihláškou, ktorej vzor je uvedený v prílohe č. 1.

§ 2

Výroba tokajských výberov a esencií

(1)
Cibéby sa zo strapcov vyberajú ručne priamo pri zbere alebo následne pred spracovaním. Cibéby vyberané priamo pri zbere sa skladujú v osobitnej nádobe, počas skladovania je povolené slabé sírenie, chladenie alebo skladovanie s využitím ochranného plynu.
(2)
Podľa množstva pridaných cibéb (putne) na 136 l (goncský sud) muštu alebo vína sa označujú jednotlivé druhy tokajských výberov. Uvedené množstvá v starých mierach slúžia na vyjadrenie množstva pridaných cibéb do výrobku. V praxi možno využiť prepočet v kg na 100 l muštu alebo vína, ktorý je uvedený v prílohe č. 2.
(3)
Pri výrobe tokajských výberov a tokajskej esencie sa zaliate cibéby máčajú 12 až 24 hodín za občasného premiešania. Po získaní samotoku sa cibéby vylisujú. Lisovanie cibéb je operácia vyžadujúca špecifický postup, ktorý spočíva vo zvlášť pomalom a šetrnom lisovaní.
(4)
Usadzovanie muštu po získaní samotokov je voliteľný postup v závislosti od druhu výrobku a zariadení výrobcu.
(5)
Kvasenie samotokov je možné spontánnym spôsobom alebo pridaním ušľachtilých kultúr kvasiniek a prídavných látok, ako aj reguláciou teploty s cieľom dosiahnuť optimálne podmienky na kvasný proces.

§ 3

Požiadavky na zmyslové vlastnosti, fyzikálne vlastnosti a chemické vlastnosti tokajských vín

(1)
Požiadavky na zmyslové vlastnosti pre jednotlivé tokajské vína sú uvedené v prílohe č. 3.
(2)
Požiadavky na fyzikálne vlastnosti a chemické vlastnosti tokajských vín sú uvedené v prílohe č. 4.
§ 4
Špeciálna fľaša
(1)
Špeciálna fľaša je sklená fľaša, bezfarebná, valcovitého tvaru s dlhým hrdlom, pomer základne a výšky fľaše je približne 1 : 3,6 a pomer valcovitej časti fľaše a úplnej výšky je približne 1 : 2,7; používa sa výhradne na fľaškovanie tokajských vín.
(2)
Na fľaši možno umiestniť odtlačok pečiatky, ktorá obsahuje názov Tokaj alebo Tokajské, názov značky, emblém podniku alebo iné informácie. Obsah fľaše je 0,5 l alebo 0,375 l, 0,25 l, 0,1 l alebo v prípade predaja mimo členských štátov Európskej únie aj 0,1875 l.

§ 5

Postup pri ohlasovní a povoľovaní vývozu a dovozu tokajských vín

(1)
Vývoz vína v nenafľašovanom stave z vinohradníckej oblasti Tokaj je možný len po nahlásení Tokajskej správnej komisii. V hlásení musí byť uvedené, na aký účel sa vývoz uskutoční.
(2)
Vývoz vína je potrebné nahlásiť najneskôr tri dni pred uskutočnením vývozu na tlačive, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 5.
(3)
Žiadosť o povolenie dovozu hrozna, muštu alebo vína v nenafľašovanom stave do vinohradníckej oblasti Tokaj dovozca zašle Tokajskej správnej komisii.
(4)
Žiadosť o dovoz hrozna a muštu sa zasiela do 31. júla kalendárneho roka. Vzory žiadostí o povolenie dovozu hrozna, muštu a vína sú uvedené v prílohách č. 6 až 8.

§ 6

Zaradenie tokajských honov

Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky zaradí všetky tokajské hony evidované vo vinohradníckom registri do akostných kategórií na základe kritérií hodnotenia tokajských vinohradníckych honov uvedených v prílohe č. 9.
§ 6a
Prechodné ustanovenie
Fľaše určené na fľaškovanie tokajských vín do 15. novembra 2008 možno používať na fľaškovanie do 31. decembra 2009.

§ 7

Zrušovacie ustanovenie

Zrušuje sa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 145/1998 Z. z. o požiadavkách na spôsob zberu hrozna tokajských odrôd, na postup výroby tokajských vín a na ich zloženie v znení vyhlášky č. 41/2003 Z. z. a vyhlášky č. 468/2004 Z. z.

§ 8

Účinnosť

Táto vyhláška nadobúda účinnosť 15. júna 2005.
Zsolt Simon v. r.

Príloha č. 1 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.

VZOR

PRIHLÁŠKA HROZNA Z VINOHRADNÍCKEJ OBLASTI TOKAJ NA OSVEDČENIE

Prevziať prílohu - Vzor 01

Príloha č. 2 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.

Prepočet cibéb na 100 l vína

Označenie výrobkuMnožstvo cibéb v kgMnožstvo muštu alebo vína

použitého na máčanie
3-putňový výber60100
4-putňový výber80100
5-putňový výber100100
6-putňový výber120100
tokajská esencianad 120100

Príloha č. 3 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.

Požiadavky na zmyslové vlastnosti tokajských vín

Druh tokajského vínaČistotaFarbaVôňaChuť
Tokajský Furmint

Tokajská Lipovina

Tokajský Muškát žltý
číre zlatožltá

s miernym

odtieňom

jantárovej farby
výrazná,

tokajského

charakteru
výrazná,

tokajského

charakteru

príslušnej

odrody
Tokajské samorodné číre bledožltá až zlatožltás hnedastým

odtieňom,

možné sú aj slabšie

odtiene
výrazná,

charakteristická

pre tokajské

vína
výrazná, charakteristická pre

tokajské vína
Tokajský výber

trojputňový až

šesťputňový
číre žltá až hlboko

jantárovožltá
výrazná,

charakteristická

pre tokajské

vína
výrazná, charakteristická pre

tokajské vína
Tokajský mášláš číre bledožltá až

jantárovožltá
výrazná,

charakteristická

pre tokajské

vína
výrazná, charakteristická pre

tokajské vína
Tokajský fordítáš číre bledožltá až zlatožltá výrazná,

charakteristická

pre tokajské

vína
výrazná, charakteristická pre

tokajské vína
Tokajská výberová

esencia
číre žltá až hlboko

jantárovožltá
výrazná,

charakteristická

pre tokajské

vína
výrazná, charakteristická pre

tokajské vína
Tokajská esencia číre žltá až sýta

jantárovožltá
výrazná,

charakteristická

pre tokajské

vína
výrazná, charakteristická pre

tokajské vína

Príloha č. 4 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.

Požiadavky na fyzikálne vlastnosti a chemické vlastnosti tokajských vín

Druh tokajského vínaObsah

alkoholu

(obj. %)

najmenej
Obsah prírodného

cukru (g/l)
Bezcukorný

extrakt (g/l)

najmenej
Obsah

titrovateľných

kyselín (g/l)

najmenej
Prchavé

kyseliny

(g/l)

najviac
Celkový

obsah SO2

(mg/l)

najviac
Obsah voľného

SO2 (mg/l)

najviac
Tokajské samorodné suché 12 do 10 23 5,5 1,4 400 60
Tokajské samorodné sladké 12 nad 10 23 5,5 1,4 400 60
Tokajský výber trojputňový

až šesťputňový
9 trojputňový nad 60

štvorputňový nad 90

päťputňový nad 120

šesťputňový nad 150
trojputňový 25

štvorputňový 30

päťputňový 35

šesťputňový 40
6 2,1 400 60
Tokajský mášláš suchý 9 do 10 23 6 1,6 400 60
Tokajský mášláš sladký 9 nad 10 23 6 1,6 400 60
Tokajský fordítáš suchý 9 do 10 23 6 1,6 400 60
Tokajský fordítáš sladký 9 nad 10 23 6 1,6 400 60
Tokajská výberová esencia 6 nad 180 45 6 2,1 400 60
Tokajská esencia 1,2-8,0 nad 450 50 8 2,1 400 60
Druh tokajského vínaObsah

kyseliny

sorbovej

(mg/l)

najviac
Obsah

sodíka

(mg/l)

najviac
Obsah

železa

(mg/l)

najviac
Obsah

olova

(mg/l)

najviac
Obsah

medi

(mg/l)

najviac
Obsah

zinku

(mg/l)

najviac
Obsah

síranov

(g/l)
Obsah

chloridov

(mg/l)
Obsah

kyanovodíka

(mg/l)

najviac
Obsah

metylalkoholu

(mg/l)

najviac
Tokajské samorodné

suché
200 60 10 0,25 1 5 2 100 0,1 150
Tokajské samorodné

sladké
200 60 10 0,25 1 5 2 100 0,1 150
Tokajský výber

trojputňový až

šesťputňový
200 60 10 0,25 1 5 2 100 0,1 150
Tokajský mášláš suchý 200 60 10 0,25 1 5 1,5 100 0,1 150
Tokajský mášláš sladký 200 60 10 0,25 1 5 1,5 100 0,1 150
Tokajský fordítáš suchý 200 60 10 0,25 1 5 1,5 100 0,1 150
Tokajský fordítáš sladký 200 60 10 0,25 1 5 1,5 100 0,1 150
Tokajská výberová

esencia
200 60 10 0,25 1 5 1,5 100 0,1 150
Tokajská esencia 200 60 10 0,25 1 5 1,5 100 0,1 150

Príloha č. 5 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.

VZOR

Hlásenie o vývoze tokajského vína

Prevziať prílohu - Vzor 05

Príloha č. 6 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.

VZOR

Žiadosť o povolenie dovozu hrozna do vinohradníckej oblasti Tokaj

Prevziať prílohu - Vzor 06

Príloha č. 7 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.

VZOR

Žiadosť o povolenie dovozu muštu do vinohradníckej oblasti Tokaj

Prevziať prílohu - Vzor 07

Príloha č. 8 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.

VZOR

Žiadosť o povolenie dovozu vína do vinohradníckej oblasti Tokaj

Prevziať prílohu - Vzor 08

Príloha č. 9 k vyhláške č. 232/2005 Z. z.

Kritériá hodnotenia tokajských vinohradníckych honov

(100-bodový hodnotiaci systém)

Hlavné činiteleČiniteľOznačeniePočet bodov
Pôda Geologický

podklad
Ryolitné a andezitové tufy 30
Piesočnaté bridlice 15
Svahové a aluviálne oglejené hliny 5
Obsah skeletu > 20 % 10
1-20 % 5
bez skeletu 0
Pôdny druh HP, PH, H 10
P, IH, I 5
Terénne činitele Relat. nadmorská > 50 m 5
výška (prevýšenie) < 50 m 0
Svahovitosť >10 % 10
5-10 % 5
< 5 % 0
Expozícia J, JV, JZ 15
ZJZ, VJV 10
Z, v 5
S, SV, SZ 0
Energetická bilancia

(KJ/cm2 /vegetácia)
> 220 20
219 19
218 18
201 1
200 0
Počet bodov celkom
Vysvetlivky: Pôdny druh: P – piesočnatá
HP – hlinitopiesočnatá
PH – piesočnatohlinitá
H – hlinitá
IH – ílovitohlinitá
I – ílovitá
Zaradenie honov do akostných kategórií

Počet bodovKategóriaOznačenie
85 - 100 I. A Výborné podmienky
76 - 84 I. B Dobré podmienky
61 - 75 II. Vyhovujúce podmienky
40 - 60 III. Nevyhovujúce podmienky