„Príloha č. 15 k nariadeniu vlády č.
499/2008 Z. z.A. Najvyššie prípustné množstvo chemických prvkov v zelenine a konzumných zemiakoch (mg/kg)*)
Chemický prvok | Najvyššie prípustné množstvo (mg/kg) | Potravina |
Kadmium (Cd) | 0,1 | hlúbová a koreňová zelenina okrem zeleru, konzumné zemiaky |
0,2 | listová zelenina, čerstvé byliny a zeler |
0,05 | ostatná zelenina |
Olovo (Pb) | 0,3 | brokolica, listová zelenina |
0,1 | ostatná zelenina, konzumné zemiaky |
Ortuť (Hg) | 0,02 | konzumné zemiaky |
0,05 | zelenina |
Meď (Cu) | 3,0 | konzumné zemiaky |
10,0 | zelenina |
Nikel (Ni) | 0,5 | konzumné zemiaky |
2,5 | zelenina |
B. Najvyššie prípustné množstvo dusičnanov (ako NO3–) v zelenine (mg/kg)*)
Zelenina | Najvyššie prípustné množstvo v mg/kg (ako N03-) |
melóny, tekvice, cukety | 700 |
ostatná plodová zelenina | 400 |
struková zelenina | 400 |
konzumné zemiaky | 500 |
koreňová zelenina (okrem rýchlenej mrkvy, reďkovky a cvikly) | 700 |
hlúbová zelenina | 700 |
listová zelenina (okrem špenátu, šalátu a čakanky) | 1000 |
rýchlená mrkva | 1500 |
reďkovka | 3500 |
cvikla | 3000 |
čerstvý špenát zo zberu od 1. XI. do 31. III. | 3000 |
čerstvý špenát zo zberu od 1. IV. do 31. X. | 2500 |
hlávkový šalát (okrem typu „iceberg“) zo zberu: | |
od 1. X. do 31. III. – pestovaný v skleníku | 4500 |
od 1. X. do 31. III. – pestovaný vonku | 4000 |
od 1. IV. do 30. IX. – pestovaný v skleníku | 3500 |
od 1. IV. do 30. IX. – pestovaný vonku | 2500 |
hlávkový šalát typu „iceberg“ – kučeravý a | |
širokolisté endívie (batavské) – pestované v skleníku | 2500 |
širokolisté endívie (batavské) – pestované vonku | 2000 |
*) Potravinový kódex Slovenskej republiky príloha č. 2 druhá časť 10. hlava “Najvyššie prístupné množstvo kontaminantov v potravinách platné v Slovenskej republike„ (výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 608/3/2004-100 z 15. marca 2004 v znení výnosu č. 1907/2004-100 z 21. júla 2004 a výnosu č. 3372/2004-100 zo 17. januára 2005).“.