ENERGETICKÝ OPIS CHLADIACEHO ZARIADENIA
Poradie údajov v energetickom opise chladiaceho zariadenia:
1. Názov a obchodná značka výrobcu.
2. Identifikačná značka modelu.
3. Typ chladiaceho zariadenia klasifikovaného takto:
Kategória | Názov na energetickom štítku |
1 | Chladnička bez oddielu s nízkou teplotou |
2 | Chladnička s oddielom na čerstvé potraviny |
3 | Chladnička s priestorom s nízkou teplotou bez označenia hviezdičkou |
4 | Chladnička s priestorom s nízkou teplotou označeným jednou hviezdičkou (*) |
5 | Chladnička s priestorom s nízkou teplotou označeným dvoma hviezdičkami (**) |
6 | Chladnička s priestorom s nízkou teplotou označeným troma hviezdičkami (***) |
7 | Chladnička/mraznička |
8 | Skriňová mraznička |
9 | Truhlicová mraznička |
4.
Trieda energetickej hospodárnosti modelu definovaná v prílohe č. 5 pomocou stupnice od A++(viac úsporná) po G (menej úsporná). Ak je táto informácia uvedená v tabuľke, môže byť vyjadrená aj inou formou za predpokladu, že je jasné, že stupnica je od A++ (viac úsporná) po G (menej úsporná).
5. Ak sú informácie uvedené vo forme tabuľky a ak model získal ekologickú značku EÚ, možno túto informáciu zaradiť do tabuľky energetického opisu chladiaceho zariadenia v rubrike označenej ako „Ekologická značka EÚ“ kópiou ekologickej značky EÚ (kvietok). Toto usporiadanie nemá žiaden vplyv na plnenie požiadaviek na udelenie ekologickej značky.
6. Spotreba energie vypočítaná podľa slovenskej technickej normy,3) ale vyjadrená v kWh/rok (t. j. 24 hodín x 365), definovaná ako „spotreba energie“, vypočítaná na základe výsledku získaného zo skúšok podľa príslušnej technickej normy za 24 hodín. Reálna spotreba závisí od podmienok používania a umiestnenia zariadenia.
7. Úžitkový objem oddielu skladovania čerstvých potravín (5 oC); vynechať rubriky pre kategórie 8 a 9. Pre kategórie 2 a 10 treba uviesť úžitkový objem každého oddielu.
8.
Úžitkový objem oddielu pre skladovanie zmrazených potravín a tam, kde je to možné, aj chladiaceho oddielu; zruší sa rubrika pre kategórie 1 až 3. Pre kategóriu 3 sa musí uviesť úžitkový objem oddielu na ľad.
9. Príslušný počet hviezdičiek pre oddiel uloženia mrazených potravín.
10. Poznámka „ventilovaný chlad“ môže byť pripojená.
11. „Skúška oteplenia Zh“ sa definuje ako „čas zvyšovania teploty“, ak je práca chladiaceho systému prerušená.
12. Zmrazovací výkon v kg/24 h.
13. Klimatické podmienky; táto rubrika môže byť zrušená, ak má zariadenie triedu „mierna“.
14. Hlučnosť nameraná podľa osobitných predpisov.
15. Stanovenie možnosti zabudovania chladiaceho zariadenia.
Pre zariadenie obsahujúce viac ako jeden oddiel na čerstvé potraviny a jeden oddiel na mrazené potraviny môžu byť pripojené dodatočné riadky k bodom 7 až 13 pre informácie týkajúce sa prídavných oddielov. V tomto prípade označenie oddielov a poradia (spôsobu), v akom sú uvedené, sú vždy rovnaké. Ak menovitá teplota oddielu nekorešponduje so systémom klasifikácie hviezdičkou alebo pri normálnej teplote skladovacieho priestoru čerstvých potravín (5 oC), treba spresniť túto teplotu.
Tieto údaje môžu byť tiež vo forme tabuľky, ktorá obsahuje informácie pre viac modelov jedného výrobcu a údaj v rovnakom poradí ako energetický opis chladiaceho zariadenia.
Ak energetický opis chladiaceho zariadenia obsahuje farebnú alebo čiernobielu kópiu energetického štítku, treba doplniť len chýbajúce informácie, ktoré má obsahovať.