| Obsah odbornej prípravy | Rozsah (počet hodín) |
1. | Technologický postup výroby destilátov v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia, podstata kvasného procesu, príprava kvasov, choroby a chyby kvasenia, suroviny, meranie liehu a roztokov, prepočet stupňovitosti | 24 hodín |
a) chemické zloženie ovocia a ovocných štiav z hľadiska ich spracovania na destiláty v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia, posúdenie vhodnosti suroviny na prípravu ovocných destilátov, vplyv úpravy ovocia pred kvasením na kvalitu destilátu, |
b) biologické procesy prebiehajúce počas kvasenia, úloha kvasiniek, baktérií octového, mliečneho a maslového kvasenia, úloha plesní, |
c) biologické procesy prebiehajúce počas kvasenia, vplyv teploty, vplyv prístupu vzduchu a kyslosti kvasu na priebeh procesu, hlavné a vedľajšie produkty kvasenia, maximálny výťažok liehu a liehovín, vznik metanolu a aldehydov ako nežiaducich zložiek, vznik esterov ako zložky arómy destilátov, vplyv skladovania destilátu na obsah nežiaducich zložiek, prídavok kvasníc ako technologická operácia - vplyv na rýchlosť procesu a na kvalitu destilátu, |
d) kontrola a riadenie procesu liehového kvasenia - zmyslové hodnotenie, chemické analýzy, stanovenie rozpustnej sušiny refraktometricky na princípe merania hustoty hustomerom, sacharometrom, muštomerom a Mohrovými váhami, stanovenie celkovej kyslosti, |
e) destilácia, princíp jednoduchej destilácie, základné pojmy, jednoduchá destilácia, opakovaná jednoduchá destilácia, vzťah medzi teplotou pár a obsahom etanolu, strojové zariadenie, |
f) destilácia kvaseného ovocia v praxi, prvá destilácia, druhá destilácia, riadenie procesu a jeho kontrola, nepretržitá destilácia, |
g) rektifikácia, cieľ rektifikácie a princípu procesu, rektifikačná kolóna, funkcia etáží, reflux, zvýšenie účinnosti delenia zložiek destilátu pri jednoduchších zariadeniach bez rektifikačnej kolóny, |
h) dosahované výťažky liehu a destilátov z jednotlivých druhov ovocia v praxi, spotreba surovín, vody a energie, množstvo a zloženie vznikajúcich odpadov, výpalky a lutrová voda ako odpad, spôsoby likvidácie a obmedzenia ich využitia, hodnotenie výpalkov a odpadových vôd pomocou kritérií BSK a CHSK. |
2. | Technologické zariadenia v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia | 4 hodiny |
a) destilačné a rektifikačné zariadenia, |
b) chladiace zariadenia. |
3. | Lokalizácia výstavby liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia | 4 hodiny |
4. | Hygienické zásady zriaďovania liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia | 4 hodiny |
a) hygiena a sanitácia, zdravotné zabezpečenie pitnej vody, kanalizácia a odkanalizovanie kvapalných a tuhých odpadov a odpadových vôd, hygienické požiadavky na cudzorodé látky v požívatinách, |
b) ochrana životného prostredia, právne predpisy o vodách, odpadoch, ochrane ovzdušia. |
5. | Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci | 4 hodiny |
a) právne predpisy o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, |
b) právne predpisy upravujúce požiadavky na objekty liehovarníckych závodov na pestovateľské pálenie ovocia, |
c) požiadavky na technické zariadenia z hľadiska bezpečnosti práce, |
d) elektrické zariadenia v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovocia. |
6. | Právne predpisy upravujúce prevádzkovanie liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia | 8 hodín |
a) povoľovanie výroby liehu v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia, |
b) podrobnosti o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia, |
c) vyhodnocovanie výrobného obdobia, |
d) potravinový zákon a potravinový kódex. |
7. | Právne predpisy upravujúce oblasť zdaňovania liehu | 8 hodín |
8. | Vedenie liehovarníckej dokumentácie | 4 hodiny |
9. | Kontrola výroby a obehu liehu podľa platných právnych predpisov | 4 hodiny |
10. | Praktická príprava zameraná najmä na | 16 hodín |
a) meranie liehu a roztokov, |
b) použitie liehovarníckych a alkoholometrických tabuliek a prepočty, |
c) liehovarnícke meradlá - zabezpečenie technologického zariadenia proti nedovolenei manipulácii. |